2021. jan 13.

„Majd pihenek, ha meghaltam!”

írta: Villám Orsi
„Majd pihenek, ha meghaltam!”

Stresszfüggőség - Ki gondolta volna, hogy ebben is kialakulhat függőség?

fuggoseg.jpgAzt egyértelműen tudom magamról, hogy kellenek a kihívások, különben unatkozom, s haszontalannak érzem magam. Aztán persze, ha túl sok a kihívás, akkor nyögök a sok súly alatt. Ez pont ugyanígy volt az elmúlt 2 héten is. És ekkor olvastam függőség témában többet, s rátaláltam a stresszfüggés témájára is. Eléggé megdöbbentett, nyomban elemezni kezdtem magam, vajon hol tartok ebben: kihívsokat keresek vagy már a stressz függőjévé váltam??

Magáról Selye Jánosról, akinek a nevéhez fűződik a stresszelmélet kidolgozása, kollégái úgy nyilatkoztak, hogy sosem megy szabadságra, számára az év minden napja ugyanolyan munkanap. Emiatt sokszor a kollégák sem mertek szabadságra menni. Szerencsémre itt azért nem tartok. Ugyanakkor élete rámutat nekem arra, hogy nem véletlenül foglalkozott ő ezzel a témával (Selye élete)

A stressz fogalma a 30-as években vált ismertté. Selye megfogalmazása szerint a stressz a szervezetünk reakciója minden olyan ingerre, mely kibillent minket egyensúlyi állapotunkból, ezáltal védekezésre vagy alkalmazkodásra kényszerít.

Vagyis a stressz része a mindennapoknak:

  • cselekvésre sarkall
  • segíti küzdelmeinket
  • kreativitást, éberséget ad
  • sarkall minket valami jobb irányába
  • elősegíti a fejlődést

Túlzó formájában azonban:

  • felmorzsolja energiánkat
  • tönkreteszi a kapcsolatokat (Selye háromszor nősült)
  • aláássa az önbizalmat
  • romboló hatással van egészségünkre.

Vagyis ebből is látható, hogy a stressznek igenis sok pozitív hatása lehet, amennyiben a stresszt kiváltó inger mértéke éppen elég - se nem ingerszegény állapot áll fenn, se nem túlzott mértékű stressz. Kutatásokban kimutatták, hogy bizonyos emberek vérében az adrenalin és kortizol hormonok szintje jóval magasabb, mint egy átlagos személyé, s emiatt újabb és újabb stresszhatásnak akarják kitenni magukat, hogy pozitív élményekhez jussanak (hasonlóan például egy extrém sportolóhoz). Ezt nevezték el stresszfüggésnek.

Hét jelet gyűjtöttek össze a kutatók, hogy meg tudjuk állapítani, függői vagyunk-e a stressz pozitív hatásainak:

  1. A hajsza izgalmának élvezete:
    Amikor túl sok dolgot próbálunk egyszerre véghezvinni, éppen határidőre végzünk a feladatokkal folyamatosan, állandóan borotvaélen táncolunk.
  2. A pihenés megvonása
  3. A kockázat izgalma, drámai és feszült helyzete keresése:
    Tudósok szerint ezt a típusú viselkedést sokszor az agy alacsony dopamin szintje okozza. Amikor például valaki folyamatosan vitában áll másokkal, az is jele lehet ennek, mert ezen személyek agya a vita során adrenalint és dopamint szabadít fel, és tulajdonképpen ez a két ingerületátvivő anyag okozza a függőség kialakulását.
  4. Minden időt hatékonyan akarnak kihasználni és nagyon jó az időérzékük
    Selye János például évente két hetet töltött Európában és két hetet Amerikában. Kizárólag ekkor vállalt előadásokat, máskor nem ért rá - így mondta. Azonban akadt olyan nap is, amikor három országban (!!!) tartott előadást, mindezt a 20. század közepén.
  5. A nyomás megszállotjai - Ha nincs nyomás, kreálnak maguknak
  6. Többnyire a jövő miatt aggódnak, képtelenek a jelenben élni
  7. Türelmetlenek és azonnali eredményeket várnak el

pozitiv_stressz.jpgAmikor ez a hetes lista elém került, megnyugodtam, s rájöttem, nem vagyok stresszfüggő. Ugyanis egy-egy húzósabb időszak után mi sem esik nekem jobban, mint lazítani: filmet nézni, olvasni, bicajozni, kirándulni és néha csak úgy dögleni. No és persze szeretek a jelenben élni, még ha aggódom is a jövő miatt.

A korábban említett negatív hatások miatt (pl. hosszútávon egészségkárosító a túlzott stressz megélése) azonban fontos foglalkozni ezzel a témával. Még ha első ránézésre a munkáltatók álmának is tűnik a stresszfüggő egyén. Amennyiben szeretnéd csökkenteni az életedben a stresszt, keress bizalommal.

Ha tetszett a tartalom, kövess itt a blogon vagy FB oldalamon.

Szólj hozzá

pszichológia adrenalin stresszfüggés