2021. ápr 26.

Döntési fáradtság és gyereknevelési kérdések

írta: Villám Orsi
Döntési fáradtság és gyereknevelési kérdések

Az utóbbi időszakban több helyen is olvastam a döntési fáradtságról és erről nem tudott nem eszembe jutni, hogy elemezzem saját szokásaimat, pontosabban azt, mikor és milyen állapotban próbálok meg dönteni, s ez milyen sikerrel is megy tulajdonképpen. De kezdem az elején, hogy mi is tulajdonképpen a döntési fáradtság, mert szerintem nem leszek egyedül azzal, hogy a fejemre csapok, hogy ezt az idiótát... Mármint ez én volnék.. 

choises.pngA nap során rengeteg helyzetben kell döntést hoznunk, elég nagyon apró dolgokra is gondolnunk: Mit vegyek fel reggel? Milyen reggelit adjak a gyerkőcnek? Kikkel kell egyeztetnem ma? stb. A nap előrehaladtával mentálisan egyre jobban elfáradunk ezekben a döntésekben. Mivel azonban nem észlelünk olyan "tüneteket", mint a fizikai fáradtság esetében, így előfordul, hogy észre sem vesszük, milyen hatása van ennek a mentális fáradtságnak a döntéseinkre. Pedig érdemes lenne erre figyelni, mert a következők történheznek:

  • Döntéseink impulzívabbá válnak, vagyis inkább a megérzésekre és kevésbé racionális érvekre alapozunk. Persze ez nem mindenben rossz, de ha gyereknevelési kérdésekről, például jómagam következetességéről van szó, hogy mondjuk a gyermek mikor és mit egyen, hogy egészségesen táplálkozzon, akkor pont nagyon kellemetlen egy olyan impulzív döntés a nap végén, hogy persze, egy kocka csoki még belefér. Mert kigyullad a vészjelzőm, hogy jesszus, sosem dugom ágyba.
  • Előfordul az is, hogy megpróbáljuk tartalékolni az energiánkat, vagyis nem csinálunk semmit, pontosabban nem mérlegeljük az alternatívákat, nem hozunk döntést, nem vállalunk semmi kockázatot vagy változtatást, az életünk marad a régi és megszokott. Ez néha jó is lehet, de ha a gyereknevelési példánál maradunk, s mondjuk este próbáljuk meg eldönteni, melyik bölcsibe / oviba / iskolába vigyük a gyereket, lehet, hogy nem megy sehova.. vagy mondjuk a legközelebbi intézménybe, amiről semmit se tudunk, bízva abban, hogy jó lesz az.

Tulajdonképpen a kipihentségről és a megfelelő glükóz szintről van szó, amely csökken a nap előrehaladtával, s ezért eshetünk bele valamelyik fenti helyzetbe. Szerencsére olvastam arról is, mit lehet tenni, így nincs minden veszve gyereknevelési kérdésekben. Lássuk az instant recepteket:

  • parenting.pngA nehéz döntéseket próbáljuk meg reggeli után meghozni, amikor mentálisan még nem merültünk ki a döntésekben. Így esett, hogy férjemmel megvitattuk azt, hogyan is etetünk mi. Az evés egy kardinális kérdés nálunk, mert sajnos mesével sikerül a kis krampuszt evésre bírnunk. Az evés eddig jóval fontosabb számunkra, mint az eszköz, amivel ezt elértük. De most eljutottunk arra a pontra, hogy át kellene szoknunk egy normális családi evésre. Szerintem egészen jól sikerült a beszélgetésünk, mondhatni, hatékonynak éreztem magunkat.
  • Előző nap tervezzem meg a másnapot: ki mit vesz fel, ki mit eszik, mit fogunk csinálni, milyen sorrendben, stb. Nos, azt biztosan tudom, hogy ne este tervezzem meg a másnapot, mert az veszett fejsze. Ebéd utánra beiktattam vasárnap a következő hét megtervezését, például beiktattam a fenti beszélgetést is hétfőn reggeli utánra. Kicsit gépies és kevéssé spontán volt így a beszélgetés kezdete ugyan, de kárpótolt, hogy gyorsabban jutottunk valamire, amit megoldásnak hiszünk.
  • Ne hagyjuk ki a reggelit, mert a glükóz az, amely az akaraterő és így a döntés üzemanyagának is tekinthető. Tapsvihar és vállveregetés, ezen nem kell változtatni, a világ összes pénzéért sem hagynám ki, évek óta szokásunk közösen reggelizni egy jót. 
  • Estére automatikusabb, kevés mentális energiát igénylő feladatokat hagyjunk. Ilyenkor próbálkozom olyan dolgokkal, amiket már eldöntöttünk, például hogy miként próbáljuk rávenni a kisasszonyt arra, hogy pakolja velünk össze a játékait.

Összességében azért örülök annak, hogy a döntési fáradtságról olvastam, mert jobban tudom a nehezebb, több alternatívát magában foglaló helyzeteket kezelni, ezekben dönteni. Eszközöm, például az ún. döntési mátrix megvolt erre eddig is, de meg nem tudnám mondani, miért nem gondoltam eddig az időzítésre is. De most tudok ezzel is tervezni már.

Hasonló tartalmakért kövess itt a www.lelkedrajta.blog.hu oldalon és a FB-n. Ha pedig segíthetlek valamiben, keress meg bizalommal

Szólj hozzá

gyereknevelés pszichológia döntési fáradtság