2020. nov 11.

Fahidi Éva - A dolgok lelke

írta: Villám Orsi
Fahidi Éva - A dolgok lelke

david-lezcano-1xzsalzuvsc-unsplash.jpgFahidi Éva - A dolgok lelke című könyvét ajánlom holokauszt, megküzdés, pozitív életszemlélet, lelki erősség témakörben. Sok jó könyvet lehet még említeni ugyanebben a témában (pl. Edith Eva Eger - A döntés c. könyve nagy kedvencem még), most azonban azért ezt emelem ki, mert ez az egyik legfrissebb élményem.

Fahidi Éva könyvében sokat mesél a gyermekkoráról, a kapcsolatok erejéről, egymás támogatásáról, valamint a sportolásról, amelyek neki sokat segítettek.

Érzelmileg számomra nehéz könyv volt, hiszen sokat olvashattam a szenvedésről, a bántalmazásokról. De egyben motiváló is, amikor a jelenről olvashatok, valamint a múlt szépségeiről.

Azt mondják, az tudta túlélni azt a sok borzalmat a koncentrációs táborokban, aki megtalálta az értelmét a mindennapoknak, s aki képes volt elképzelni és megtervezni a jövőt, hogy miként lép tovább (lelki rugalmasság). Azok, akik optimistán álltak ugyan a szabadulásukhoz, de az nélkülözött minden realitást (pl. karácsonyra már biztosan otthon leszünk), sokkal kevésbé tudták megőrizni mentális egészségüket. Fahidi Éva pedig több ilyen történetet oszt meg, hogy a testi épségük, "egészségük" mellett a lelkükkel hogyan foglalkoztak: színházi esteket szerveztek, varrtak, stb. Érdemes erőt meríteni az ő írásából, kitalálni, hogy nekünk most mi adhatja meg ugyanezt.

Szólj hozzá

holokauszt könyvajánló lelki rugalmasság