2022. már 08.

Érdemes ebben a helyzetben bármibe is belekezdenem?

írta: Villám Orsi
Érdemes ebben a helyzetben bármibe is belekezdenem?

szorongas.pngFélek. Attól, hogy nem tudom, mit hoz a jövő. Nem a holnap, azt még látom. De mondjuk március vége? Haladunk a felújítással, festjük a szobát és közben különféle podcastokat hallgatunk, amelyek a háborús helyzet elemzéséről szólnak. És észreveszem magamon, hogy roppant ideges vagyok, dühös és félek. Hogy minek csináljuk az egész felújítást? Van értelme? Magamban persze nem ilyen disztingváltan fogalmaztam, mint itt írásban. Igyekeztem elhessegetni a gondolatot. Azt hittem, túl érzékenyen reagálok. Össze akartam szedni magam. És ekkor többekkel is elkezdtem beszélgetni a témában. Nemcsak bennem, hanem többekben szintén megfogalmazódik az a kérdés, érdemes-e egyáltalán bármibe is belekezdeni:

  • Most újítok fel, de közben az jár az agyamban, hogy fogom-e ezt élvezni?
  • 400 Ft körül mozog az euró, fog bármit is érni a fizetésem?
  • Érdemes félretennem, gondolkozni a nyugdíjas éveken? Vagy éljem fel a megtakarításaimat?

------------------------

succes.jpgNem létezik olyan válasz, amely mindenkinek tökéletesen megfelelne. A kérdéseket nem is szeretném itt megválaszolni, nem is tudnám. Inkább azt kívánom kiemelni, amire felhívják a figyelmet: a bizonytalanságra, a célokba és jövőbe vetett hit elvesztésére, a kontroll elvesztésére.

Adott egy bizonytalan helyzet: kinek a gazdasági, kinek a politikai hatásai, kinek a nemzeti öntudat, kinek a félelem, stb. miatt. Amikor nem tudjuk megjósolni, hogy mit hoz a jövő. És ez könnyen vezet szorongáshoz. Ahogy Al Ghaoui Hesna is fogalmazott, mikor háborús övezetekből tudósított: szorongás = félelem x fantázia. Mert a fantázia szépen kitölti az információs réseket. És jönnek azok a kérdések, amelyeket fentebb írtam.

Szerencsére sikerült arra jutnom, hogy szorongani már nem szeretnék. Így én a következőket alkalmazom:

  1. Igyekszem hiteles hírforrásokat olvasni, amelyek lehetőség szerint függetlenül igyekeznek tájékoztatni, pártpolitikai nézettől függetlenül.
  2. Nekem az vált be, hogy reggelente átfutom a híreket, s próbálom nem folyamatosan a legfrissebb információkat vadászni. Este még szoktunk beszélgetni. De a hírolvasást meglehetősen csökkentettem. Nem dugom homokba a fejem, tájékozódom, de nem szeretném, hogy kizárólag csak ez foglalja le a gondolataimat.
  3. Minden nap végiggondolom és szeretném minden nap le is írni, ami jó dolgok értek. Csupa apróság. De felhívják arra a figyelmem, hogy a jelenben éljek, az "itt és most"-ban. Hogy képes legyek látni jó dolgokat is.
  4. Beszélgetek: online, személyesen, e-mailben. Barátokkal, családdal, férjemmel, podcastokat hallgatok. Főként az érzelmekről. Nem dugom homokba a fejem. Ha félek, akkor arról beszélek. De ha tudok boldog lenni, akkor arról.
  5. A terveket rövidebb távra nézem: például egy hétre, a hétvégére, az adott napra. Nekem kellenek a tervek és a célok. Tudni szeretném, merre tartok. Lehet, hogy lesz olyan reggel, amikor csak az aznapot látom. Akkor arra a napra fogok tervezni.
  6. Végiggondolom, hogy mit tudok kontrollálni. Nem azért, mert kontrollmániás lennék. Hanem azért, hogy lássam, mi tartozik abba a körbe, amin változtatni tudok. És amin tudok változtatni, azon fogok is. A háború kimenetelére nincsen hatásom. De arra van, hogy mit kezdek a háborúval kapcsolatos félelmemmel. 
  7. Minden napomat úgy igyekszem élni, hogy háromféle dolog helyet kapjon benne, egyensúlyban legyek:
    • Minden nap van egy cél, amit el akarok érni. Egy feladat, amelyet teljesíteni kívánok. Valamilyen fejlődést elősegítő tényező. Például: fessük ki a gyerekszobát. Megtartsak egy gyakorlati oktatást.
    • Minden napban van szórakozás, kikapcsolódás, örömszerző tevékenység. Például: regényt olvasok, a gyerkőccel a kedvenc építős játékunkkal játszunk, elmegyünk a férjemmel ebédelni.
    • Minden napban van kapcsolódás: személyesen, online vagy e-mailben beszélgetek, találkozom nekem fontos emberekkel. Kapcsolatot teremtek. A családi viber csoportban írogatunk, elmegyünk tortázni a szülinapos barátnőhöz, lefekvés előtt beszélgetünk.
  8. Segítek másoknak, hallgatom, mások mit élnek meg, min mennek keresztül. Együtt könnyebb. Nekem.

És Neked mi segít? Nálad mi vált be?

Hasonló tartalmakért kövess itt a www.lelkedrajta.blog.hu oldalon és a FB-n. Ha pedig segíthetlek saját utad megtalálásában, keress meg bizalommal.

A témában Dr. Séllei Beatrixszal beszélgettünk, hallgasd meg a podcastot is.

Szólj hozzá

szorongás háború félelem pszichológia