2021. jan 14.

Carol S Dweck - Szemléletváltás

írta: Villám Orsi
Carol S Dweck - Szemléletváltás

A siker új pszichológiája

szemleletvaltas.pngCarol S. Dweck kutatásai során felismerte, hogy az önmagunkkal kapcsolatos hiedelmek miként képesek átvenni életünk nagy része felett az irányítást. Tulajdonképpen szemléletmódunkra vezethető vissza, hogy miképpen tudjuk kibontakoztatni a bennünk rejlő lehetőségeket; elérjük-e azokat a célokat, amelyeket fontosnak tartunk; sikerül-e olyan emberré válnunk, amilyenné szeretnénk.

Dweck elkülönítette az ún rögzült és fejlődési szemléletmódot:

  • Rögzült szemléletmód: ezek a személyek többnyire az emberi tulajdonságok megváltoztathatatlanságában hisznek, mely állandó önigazolásra készteti őket. Amennyiben bizonyos szintű intelligenciával, bizonyos személyiséggel, erkölcsi érzékkel rendelkeznek, akkor kénytelenek bizonygatni, hogy mindez elegendő. Kevésbé keresik, elutasítják azokat a helyzeteket, amelyek alapvető hibáikra mutatnak rá.
  • Fejlődési szemléletmód: alapja az a meggyőződés, hogy az ember alapvető tulajdonságai kellő erőfeszítéssel egytől egyik fejleszthetők. Természetesen ez nem jelenti, hogy tanulással és kellő motivációval Einsteinné válhatna bárki, azonban jelenti a még ismeretlen lehetőségek kiaknázását.

A Szemléletváltás c. könyv egyrészt részletesen, példákkal illusztrálva bemutatja ezt a kétféle szemléletet, majd aztán gyakorlatias módon támogat abban, hogy a fejlődési szemléletet hogyan tudjuk elsajátítani és alkalmazni, egyáltalán miért jó ez nekünk.

A következő témákban mélyedhetsz el a könyvben:

  • Siker és kudarc
  • Tehetség és teljesítmény
  • Sport: a bajnok szemléletmódja
  • Üzleti élet és vezetés
  • Párkapcsolat és szerelem
  • Szülők és tanárok: Ha már mi magunk elsajátítottuk, a gyerkőcöt miként támogassuk.

Amikor önfejlesztés témában keresel könyvet, akkor Carol S. Dweck Szemléletváltás c. könyvét bátran vedd a kezedbe.

A témában ajánlom Carol Dweck előadását is, mely a YouTube-n megtalálható ide kattintva.

Hasonló tartalmakért kövesd a blogot és keress a FB-n. Ha pedig gyakorlati támogatást szeretnél, keress meg online vagy személyesen.

Szólj hozzá

siker fejlődés könyvajánló szemléletváltás Dweck fejlődési szemlélet