2021. feb 05.

Tim Kasser: Az anyagiasság súlyos ára

írta: Villám Orsi
Tim Kasser: Az anyagiasság súlyos ára

Pénzt és/vagy életet?

Egy másik könyvet olvasva jutott eszembe Tim Kassernek ez a könyve, mert mindkettő az anyagi és tárgyi javak hajszolásáról és ennek hatásairól szól. Még az egyetemi éveim alatt olvastam először az "Anyagiasság súlyos ára" c. könyvet, éppen abban az időben, mikor ott álltam, hogy nemsokára önfenntartó leszek, ideje munkát keresni, s belekezdeni a nagybetűs életbe. Amit magam előtt láttam sokaktól: munka - munka - munka és vásárlás - halmozás - vásárlás. Nekem is fontosak (voltak) ezek a szempontok. Viszont hallottam Tim Kasserről és a munkájáról, s szerettem volna egy másik utat is látni magam előtt, érdekelt, hogy az értékek és a magunk előtt látott (társadalmi) normák miként befolyásolnak engem.

tim_kasser.pngNem érzem, hogy a könyv bármelyik oldal mellett állna, azaz megítélné, hogy az anyagi javak halmozása jó vagy rossz. Sokkal inkább magyarázatokat találok benne, ha szélsőségesen anyagias a szemléletünk, az hova vezethet. Tele van a könyv kutatásokkal és érdekességekkel, például hogy miben különbözik az anyagias és nem anyagias emberek álma. És vannak benne tippek ahhoz, hogy hogyan változtassunk, ha szeretnénk: egyéni, csoportos és társadalmi szinten megfogalmazott lépésekről is olvashatunk.

Újralapozva a könyvet, mostani élethelyzetemben leginkább a a családról és a közösségről szóló fejezet szólít meg a legerősebben. Szó esik a házasságról, hogy mit mutatnak kutatások, ha az egyik házastárs a jólétről tanúskodó anyagi javak felhalmozását célozza meg, míg a másik fél nem ért egyet ezzel. Ír Kasser a szülő-gyermek kapcsolatról, hogy a szülők által nagyra tartott értékeket tekintik mintának a gyerekek, legyenek ezek anyagelvűek vagy sem. Összekapcsolja az anyagias szemléletet, a konfliktusok kezelését és az empátiát. Érdekes gondolatokat feszeget, melyekkel többször szívesen vitába szállok, nem feltétlenül értek egyet mindennel. S buzdítok is mindenkit arra, hogy bátran kritikával olvassa a leírtakat, mert így válik igazán érdekessé és tartalmassá a könyv.

A könyvben szó esik a személyes jóllétről, a lelki szükségletekről, az önbecsülésről, a kapcsolatokról, családról és közösségről. Mindegyik területről az anyagiasság értékrendje szempontjából olvashatunk, hogy mire milyen hatással van. Bővelkedik a könyv kutatásokban és felvetésekben, roppant érdekes kérdéseket boncolgat. Az egyes fejezetek önállóan is megállják a helyüket, így nem kell egy ültő helyünkben végigolvasni az egész könyvet. Főként azoknak ajánlom, akik az anyagi javak halmozása kapcsán kíváncsiak a hatásokra, meg akarják érteni a mozgatórugót, saját magukon gondolkoznának ebbőla  szempontból.

Hasonló tartalmakért kövess itt a blogon és FB-n. Amennyiben pedig pszichológusként keresnél meg, itt tudsz velem kapcsolatba lépni.

Szólj hozzá

könyvajánló anyagias szemlélet anyagiasság-empátia-konfliktusok