2021. feb 12.

Érzelmi intelligencia - könyvajánló

írta: Villám Orsi
Érzelmi intelligencia - könyvajánló

Egy kis önfejlesztés - minőségi segítséggel

Készültem egy képzésre, s akkor vettem ismét kezembe az 'Érzelmi intelligencia coaching' c. könyvet. A cím ne tévesszen meg senkit, mert nem kizárólag coachok azok, akik érdekes információkat találhatnak benne, nem csak erről szól a könyv.

Egy érdekesség az Érzelmi intelligenciával kapcsolatban:

eq.pngAz intelligencia több típusát is megkülönböztető elméletet 1983 óta tartják számon, amikor Howard Gardner megjelentette 'Az Elme Keretei: Többszörös Intelligencia' c. könyvét. Ettől kezdve az érzelmi intelligencia kifejezést azoknak a kompetenciáknak a leírására használták, amelyek önmagunk irányítására és a másokkal való együttműködésre vonatkoznak. Ezt 30 év kutatás és szakmai vita követte az érzelmi intelligencia meghatározásáról, illetve létezéséről. Az oktatás és fejlesztés területén széles körben elfogadott tény, hogy a munkahelyi sikerhez vezető úton a kognitív képességeken túl az érzelmi intelligencia is kívánatos elem.

A kutatások azt mutatják, hogy az érzelmi intelligenciához köthető készségek döntő tényezőt jelentenek különféle tevékenységekben, mint a kereskedelem, szolgáltatás, egészségügy, termelékenység, profit, de még az etikus döntéshozatalban is. Könnyen fellelhetőek olyan kutatási eredmények, amelyek kapcsolatot találnak az érzelmi intelligencia és a megnövekedett teljesítmény között is.

Amit szeretek ebben a könyvben:

  • Érthetően fogalmaz, nem kell zseninek lenni ahhoz, hogy megértsük a mondanivalót.
  • Feltárja, hogy mennyire összetett az érzelmi intelligencia.
  • Nagyon jó kis önelemző tesztet tartalmaz, amihez persze útmutatást is kapunk, hogy mit jelent az eredményünk (én imádom a teszteket).
  • Az EQ minden egyes összetevője mentén legalább 3-4 gyakorlatot olvashatunk, amivel fejleszteni tudjuk magunkat. - Persze szakemberrel ezt sokkal könnyebb, aki már a kisujjából kirázza a témát, ezt nem tagadom.
  • Rengeteg esettanulmányt és sztorit tartalmaz a könyv, amitől szemléletes, könnyen emészthető és megfogható lesz a teljes téma.

Fejleszd magad

Ha a könyv elolvasása mellett/helyett pszichológussal vagy coachcsal dolgoznál a témán, fejleszteni szeretnéd EQ-dat (hogy jobban érts másokat, jobban kifejezd saját magad, növeld a teljesítményed, stb.), akkor örülök, ha felveszed velem a kapcsolatot. Online és az előírásokat betartva személyesen is elérhető vagyok. 

Hasonló tartalmakért pedig kövess itt a Lelkedrajta Blogon és a FB-n.

Az ajánlott könyv:

Stephen Neale, Lisa Spencer-Arnell és Liz Wilson - Érzelmi intelligencia coaching. Oktker-Nodus Kiadó Kft.

Szólj hozzá

könyvajánló érzelmi intelligencia