2021. júl 23.

Filmajánló - Soul

írta: Villám Orsi
Filmajánló - Soul

Lelki ismeretek

soul.pngEsti pihenős mesenézésnek indult az egész, de hamar kiderült, hogy annál komplexebb és többet mondó "meséről" lesz szó, minthogy elbóbiskoljunk rajta. Adott egy jazzbe szerelmes pasi, aki gyerekeket tanít különböző hangszereken játszani. Egyik este élete nagy lehetőségével hívja fel egy korábbi tanítványa: zongorázhat egy neves zenész mellett. A meghallgatása sikerül, madarat lehetne fogatni vele. Viszont hazafelé sajnos baleset éri. Eddig még egy általános alap történet lenne.

Később aztán a lelket követhetjük, hogy miként is fejlődik. Pontosabban nem is csak a lélekről, hanem részben a személyiség fejlődéséről is szól a mese. Hogy miként is kapjuk meg a különböző tulajdonságainkat, mennyire lehet a véletlen műve, hogy zárkózottabbak vagy extrovertáltabbak leszünk. Véleményem szerint ez azért nem ennyire a véletlen műve, mint a Soul-ban bemutatják, de attól még érdekes és szórakoztató felvetés.

Ami aztán a leginkább megfogott, hogy minden kis léleknek meg kell találnia a saját szenvedélyét. A főszereplő ezt a jazzben találta meg. És most rajta a sor, hogy mentorként egy mindenki számára kihívást jelentő léleknek segítsen. Egy véletlen folytán ez a lélek a főszereplő testében találja magát, s így néz körül a világban. Főszereplőnk lelke pedig egy macskába költözik, s így "segíti". Egy idő után elgondolkoztam, hogy inkább a lélek segít a főszereplőnek... Érdekes figyelni, ahogy a főszereplő kapcsolatai és élete új lendületet vesznek, ahogy kiderül, mennyi mindenen múlik is az, hogy boldog, teljes életet éljünk.

A címválsztás szerintem zseniális. Soul egyszerre jelenti a lelket és a valamilyen művészetben rejlő érzelmi vagy értelmi energiát, töltetet. Pont ezt a kettőt illesztették össze ebben a mesében.

Ajánlom ezt a mesét kb. 14-15 éves kortól: valahogy ekkor válunk igazán nyitottá és érdeklődővé arra, hogy kik is vagyunk valójában, mi jellemez minket, mi az igazi szenvedélyünk. Felnőttként engem pedig elgondolkoztatott arról, hogy mi segített megtalálni a helyem: mennyire a véletlen műve is volt ez, valamint hol volt az én saját hozzájárulásom abban, hogy pszichológus legyek, illetve visszataláljak az egyéni terápiák vonalára is. Azt érzem, valahol rólam is szólt ez a mese. Szerintem mindannyian megtalálhatjuk benne magunkat.

Az előzetest ide kattintva tudjátok megnézni: 

Hasonló tartalmakért kövess itt a www.lelkedrajta.blog.hu oldalon és a FB-n. Ha pedig segíthetlek saját utad megtalálásában, keress meg bizalommal.

Szólj hozzá

soul szenvedély könyvajánló lelki ismeretek