2021. nov 05.

Könyvajánló: Almási Kitti - Ki vagy Te?

írta: Villám Orsi
Könyvajánló: Almási Kitti - Ki vagy Te?

Olvastam egyszer egy interjút, amiben Almási Kitti mesélt többek között arról is, hogy a könyveit mindig úgy írja, hogy diktafonra felmondja őket, nem pedig laptop elé ül és gépel. Mert így sokkal közvetlenebb a hangneme, sokkal spontánabb, humorosak a megfogalmazásai, könnyebben átadja azt, amit szeretne. Az interjú olvasásakor valahogy ez visszásan hatott még nekem. Mikor azonban a "Ki vagy Te?" c. könyvét olvastam, teljes mértékben megértettem, hogy miért ezt a módot választotta. Egyszerre logikus, érthető, könnyed, dinamikus a könyv. 

ki_vagy_te.jpgVannak részek, ahol tudom, már én is megjártam a magam útját, voltak az életemben olyan párkapcsolatok, amelyek lezárása másként alakult volna, ha több önismerettel rendelkezem. Ma már tanulásként is tekintek ezekre a helyzetekre. Vannak ugyanakkor olyan részek is a könyvben, amiben szerencsés vagyok és nincsen saját negatív tapasztalatom, így ezeken a részeken természetes módon gyorsabb és könnyebb a haladás.

A könyv bizonyos pontjai viszont dolgoztatnak: lelket és elmét egyaránt. Nekem a könyv eleje volt emiatt olyan, hogy picit lassabban haladtam. Kaptam olyan kérdéseket, amelyeken érdemes volt elgondolkodnom. Éppen emiatt tetszett, hogy a bevezetőben fel is készített erre Almási Kitti, hogy nem mindig lesz könnyű, nem érdemes végig szaladni ezen a könyvön.

Az ajánlóból idézem az alábbi sorokat: "A munkám során azt tapasztalom, hogy legtöbbször nem azzal foglalkozunk, milyenek vagyunk valójában, vagy szívünk mélyén milyenek szeretnénk lenni, hanem azzal, hogy milyennek kell(ene) lennünk mások szerint. Mivel nem remeteként élünk, természetesen figyelembe kell vennünk a körülöttünk élő embereket, ám ha rossz helyre tesszük a fókuszt, örökös igazodásra, ebből fakadóan pedig állandó csalódottságra és elégedetlenségre kárhoztatjuk magunkat."

Ez a könyv abban segíthet, hogy képesek legyünk végiggondolni és tudatosítani azt az élet különböző területein, hogy kik azok, akiknek az elvárásai számítanak. És azt is, hogy milyen mértékben tesszük őket magunkévá. Valamint foglalkozhatunk azzal is, mik a saját elvárásaink és miként szeretnénk élni az életünket.

Az alábbi témákban biztosan kapunk kérdéseket, történeteket és értékes szakmai informciókat:

  • szülői elvárások és engedélyek
  • társkeresés és elvárás a partnerrel szemben
  • aláadott elvárások a partnerrel és saját magunkkal szemben
  • szexuális teljesítménykényszer, pornó és megjátszott orgazmus
  • felelősséghárítás
  • munka, terhelés, ingyenmunka
  • belénk vésett korlátok
  • nemet mondás

Körülbelül 18 éves kortól bármeddig ajánlom ezt a könyvet. A 18 éves kor abból a szempontból lehet fontos, hogy legyen valamiféle információnk már saját magunkról, azonban nem mondanám semmiképpen kőbe vésettnek.

Hasonló tartalmakért kövess itt a www.lelkedrajta.blog.hu oldalon és a FB-n. Ha pedig segíthetlek saját utad megtalálásában, keress meg bizalommal.

Szólj hozzá

könyvajánló elvárások Almási Kitti ki vagy Te