2022. jan 07.

Könyvajánló: J.K.Rowling - A karácsonyi malac

írta: Villám Orsi
Könyvajánló: J.K.Rowling - A karácsonyi malac

Tudom, tudom, már elmúlt a karácsony és annak a varázsa, de ezt a könyvet, amit most ajánlok, az ünnepek között fejeztem be éppen. Nem állítom, hogy a karácsonyi hangulat ne tenne hozzá pluszban az olvasmányélményhez, de véleményem szerint enélkül is sok érdekes mondanivalót találtam magamnak A karácsonyi malacban.

a_karacsonyi_malac.jpegA lelki folyamatokat szerintem ez alkalommal is remekül ragadta meg az írónő. Az egyik legnagyobb hatást rám nem is a főszereplő, hanem mostohatestvére, Holly gyakorolta. Hogy miként éli meg szülei elválását. Milyen hatással van rá, hogy apukája új párt talált, akivel összeköltözik és akinek van már egy gyermeke (a főhősünk). Micsoda érzelmi viharok dúlnak benne: harag, utálat, szeretet, méreg egyszerre. Ha felnőttként nem tudjuk elképzelni, vajon az érzelmileg megterhelő helyzeteket a gyerekek hogyan élik meg, mindenképpen érdemes Hollyt követnünk a könyvben - illetve azokat a részeket, melyek közvetve róla is szólnak. Érdemes belegondolnunk és átéreznünk azt a fájdalmat, amit ő megél.

Emellett persze a főhős, Jack utazása is nagyon érdekes. Ahogy megérti, hogyan veszítünk vagy hagyunk el tárgyakat, szokásokat, érzelmeket. Ahogy érzi a jó és a rossz közötti különbséget. Ahogy mély empátiával viseltetik minden és mindenki iránt. Talán csak gyermekek tudnak ennyire őszinték lenni minden érzelmük, érzésük megélésében és kifejezésében. Ahogy olvastam arról, milyen elveszett "dolgokkal" találkozik Jack, többször csak bambultam a könyvre és inkább elgondolkoztam, kavarogtak bennem a dolgok: mi van, ha elveszíted a becsvágyadat, a hatalmat? És ha a reményt és a boldogságot? Vajon melyik mennyire fáj? Miért olyan a színük ezeknek a dolgoknak, ahogy Rowling adta nekik? Mi a fontos tulajdonképpen?

A felszíni történés is érdekes és izgalmas, szerintem gyerekszemmel is abszolút élvezhető (lehet). Ugyanakkor volt egy olyan érzésem, mint az Agymanók c. filmmel kapcsolatban: az érdekes felszíni történések mögött valójában nekünk felnőtteknek szól a történet. Nem is akárhogyan megírva. Jó szívvel ajánlom mindenkinek, tekintet nélkül a korára és nem kell karácsony sem a könyv olvasásához.

Hasonló tartalmakért kövess itt a www.lelkedrajta.blog.hu oldalon és a FB-n. Ha pedig segíthetlek saját utad megtalálásában, keress meg bizalommal.

Szólj hozzá

könyvajánló érzelmek J.K.Rowling A karácsonyi malac