2020. dec 14.

Ördögtől való dolog a tőzsde?

írta: Villám Orsi
Ördögtől való dolog a tőzsde?

Avagy hogyan is vagyok én a kudarckerüléssel?

kockazat2.jpgEddig két típusú emberrel találkoztam: azokkal, akik imádták a tőzsdét és mindig fektettek bele valamennyi pénzt, és azokkal, akik ördögtől való dolognak tartották ezt. Ezek a személyek egy tulajdonságukban, motivációjukban biztosan eltérnek: hogy mennyire tartanak a kudarctól, vagyis milyen mértékben akarják azt elkerülni - vagy sem.

A kudarckerülésről

A kudarckerülést általában a vizsgadrukk mértékével szokták nézni, vagyis hogy ki mennyire veszi könnyebben/nehezebben ezeket a szituációkat. A kudarckerülésben alacsony pontszámmal rendelkező emberek általában több rizikósabb dologban vannak benne. Például bázisugrásban, raftingban vagy a tőzsdében. A kudarckerülésben magasabb pontszámmal rendelkező személyek számára ezek a helyzetek olyanok, melyeket szeretnének elkerülni, nincs rá szükségük, esetleg tartanak, félnek tőlük. Egyik sem tekinthető jobbnak vagy rosszabbnak, ez egy tulajdonságunk, melyet ismerve könnyebben boldogulunk bizonyos helyzetekben.

A tőzsdéről

kockazat.jpgA tőzsdéről egy magasan kudarckerülő személynek leginkább a következők jutnak eszébe: bizonytalan, sokszor kiszámíthatatlan, random, túl sok tényező befolyásolja, nem fektetné bele egy forintját sem. Egy alacsonyan kudarckerülő személynek ugyanakkor az jut eszébe, hogy a tőzsde tele van kihívással, megfejtendő érdekességgel, fel kell fedezni a hatásokat, elemezni kell a kockázatokat, s inkább azon töri a fejét előre, mibe fektessen többet. Mondhatjuk úgy is leegyszerűsítve, hogy vannak a biztonsági játékosok és a kockáztatók. Egy biztonsági játékos inkább utólag mondja, hogy többet is belefektethetett volna egy papírba. Ha viszont ezt megteszi, lerágja mind a tíz körmét, míg ki nem száll az üzletből. Egy kockáztató típusú személy sokkal egyszerűbben könyveli el a veszteségeket és a nyereségeket, éltetik azok a helyzetek, amelyekben több a bizonytalanság. Számukra ez az izgalom forrása.

Néhány izgalmas példa

Például extrém sportolóknál is nézték a kockázatvállalást, s azt találták, hogy a felkészülési szakaszban még izgulnak, idegesek ezek a személyek is. A végrehajtáskor azonban gondolkodás nélkül benne vannak a cselekedetben, majd a cselekvés után az önmegvalósítást élik meg, így érzékelik a helyzetet.

Egy másik elmélet a következmények szempontjából nézi ezt a magatartást. Pozitív következménynek számít az adrenalinlöket, a félelem legyőzése, a kontroll érzete vagy a szenvedély. Negatív következmények közé pedig a pénzügyi faktorok sorolhatók, a költségek és a sérülések lehetősége. Az alacsonyan kudarckerülőknél inkább a pozitív következmények (kockázatvállalás), míg a magasan kudarckerülőknél inkább a negatív következmények lesznek hangsúlyosak.

Vissza a tőzsdéhez

stock-exchange-data-investment-workplace-concept.jpgEgy kezdő tőzsdézőknek szóló cikkben olvastam arról, hogy vizsgálatok sorából derül az ki, az emberi agy és gondolkodásmód számos módon akadályozza, hogy racionális döntéseket hozzunk a kereskedés, befektetés során. Merthogy a kialakult ösztönök és megérzések segíthetnek abban, hogy elkerüljünk fizikai sérüléseket, azonban nem feltétlenül alkalmasak, mikor pénzügyi fenyegetéssel nézünk szembe, sőt, ezek tesznek rossz befektetővé minket... 14-15 olyan hibáról írnak, amibe ha belemélyedünk, akkor képesek lehetünk azokat elkerülni. De sokszor ez olyan hosszadalmas és komoly munka, hogy inkább elemzőkre, jóslatokra hagyatkozunk. Ezt viszont az alacsonyan kudarckerülő, magasan kockázatvállaló emberek bírják jobban. Az elemzések, előrejelzések találati aránya 48% egy tanulmány szerint. Na jó, ez azért biztosabb, mint a lottó.. De te mennyi pénzt tennél rá?

Szólj hozzá

pszichológia tőzsde kudarckerülés kockázatvállalás