2021. feb 19.

Helen Russell - Boldogságatlasz

írta: Villám Orsi
Helen Russell - Boldogságatlasz

Már megint a dánokkal jövök

boldogsagatlasz.pngEgy HVG-s újságrendeléshez választottam ajándéknak a Boldogságatlasz c. könyvet. Ötletes kis darab, a világ 30 országáról írnak benne, hogy ott mit jelent a boldogság, az öröm. Tele van személyes tapasztalattal, interjúkból vett részletekkel. Némelyik fejezet nekem egy kicsit szirupos, vagy a mi kultúránk miatt első olvasásra megfoghatatlan. Bizonyos országok esetében meg esz a fene, hogy miért nem oda születtem. Az írónő is reménykedik, hogy egy ottani baráti család majd örökbe fogadja. Teljesen egyet tudok vele érteni.

És itt jön Dánia. Egyszer már írtam arról, hogy miként nevelik a dánok a gyerekeiket, s mennyi szimpatikus gondolat van ebben számunkra is. De hogy ezek a dánok dolgozni és élni is így tudjanak!!! Most meg dán akarok lenni, vagy odaköltözni, vagy fogadjanak ott örökbe. Spoileres lesz ez a rész.

Spoiler ON

dania.pngA dánoknak van egy nagyon jó szava: arbejdsglaede (ejtsd: ábájtsz-glú). Az arbejde azt jelenti: munka. A glaede pedig annyit tesz: boldogság. Na neee: Boldogság a munkában. Mekkora menőség, hogy ez annyira jellemző rájuk, hogy külön kifejezést használnak rá! Eredetileg csak a skandináv nyelvekben létezik ilyen kifejezés, egyébként.

És a dánokról szóló fejezetben arról van szó, hogy olyan munkát végeznek a legtöbben, amit szeretnek. Ha pedig már nem szeretik, akkor váltanak. Ha valami újat kell megtanulniuk, akkor ők tényleg komolyan veszik az élethosszig tartó tanulást, s átképzik magukat. Igazából nem is tartanak attól, hogy elveszítik a munkájukat. Úgy olvastam, ragyogóan ügyesek a munka-magánélet egyensúly megtartásában, s aki túlórázik, előbb fejlesztik az időgazdálkodásában, minthogy megdicsérjék ezért. Éljen a dán virtus! Megjegyzem, kutatások szerint 12-20%-kal hatékonyabban is tudnak emiatt dolgozni. Azért ez elég jól hangzik.

Az igazsághoz tartozik, hogy a magas adóból fizetnek rengeteg dolgot:

  • ingyenes náluk az oktatás, sőt, az egyetemre járásért még talán fizetnek is
  • ha elveszíted a munkádat, a béred 90%-át kapod meg, egészen hosszú ideig (ezért se félnek), 2 évig...
  • elég magas az éves szabadság, valamint a szülési szabadságot hosszan fel tudják használni, akár a gyerkőcök 9 éves koráig is

Szóval ki ne akarna dán lenni?! De legalább olvasni és elgondolkozni, mit valósíthatunk meg ebből a felfogásból és gondolkodásmódból?

Spoiler OFF

A könyv előnye, hogy akár egy-egy fejezetbe is belevághatunk, ha csak adott ország/kultúra érdekel minket. Bármikor előkapható, az írások nem kapcsolódnak egymáshoz. Fantasztikusan lehet töltekezni, s eltanulni néhány dolgot, amivel a bolodgság, elégedettség és öröm növelhető.

Hasonló tartalmakért kövess itt a www.lelkedrajta.blog.hu oldalon és a FB-n. Ha pedig szeretnél velem dolgozni a boldogságod és elégedettséged növelése érdekében, fordulj hozzám bizalommal.

Szólj hozzá

boldogság könyvajánló elégedettség Dánia