2021. jan 26.

A stressz az immunrendszer mumusa?

írta: Villám Orsi
A stressz az immunrendszer mumusa?

Tartós stresszhelyzetben inkább leszünk betegek

A téli vizsgaidőszakban általában kihúztam az utolsó percig, majd az utolsó megmérettetés után lebetegedtem. De volt olyan is, hogy a korábbi munkahelyemen 2 hónapig extrém terhelésnek voltam kitéve, mely alatt végig köhögtem és náthásan ültem a megbeszéléseken. Szinte mindig figyelem a reakcióimat, s igyekszem valamilyen elméleti hátteret megismerni hozzá. Akárcsak ezekben a hosszabb, stresszel teli helyzetekben.

Négy tényezőt azonosítanak, amelyek különösen nagy hatással lehetnek stresszel teli helyzetekben:

  1. Szociális tényezők: a magányos emberek immunműködése stressz hatására jobban legyengül.
  2. Személyiségstílus: a magasabb tűrőképességgel rendelkező emberek stresszre inkább reagálnak optimizmussal, konstruktív megküzdési stratégiákkal, jobban működik immunrendszerük, jobban felkészültek a harcra.
  3. Viselkedésváltozás: a stressz bizonyos esetben a viselkedés miatt gyengíti az immunrendszert. Amikor például szorongás, depresszió lép fel, romlik az alvás minősége, gyakrabban nyúlnak az emberek az üveghez és a dohányzáshoz, amely miatt gyengül az immunrendszer.
  4. Hormonális és idegrendszeri hatások: az első 30-60 percben a stressz jótékony hatására még erősödik az immunrendszer, harcolunk. (Például mikor el akarjuk érni az utolsó buszt hazafelé.) Hosszabban tartó stressz esetén azonban ezek a hatások gátolni kezdik az immunrendszer működését. (Például gyász esetében.)

Pszichológusként főként az első 3 tényezővel foglalkozom, s ezekben szeretnék néhány információt még megosztani Veletek.

Szociális tényezők

yeh.pngNagyon sok vizsgálatot vizsgaidőszakban lévő hallgatókkal végeznek ebben a témában. Először egy teszt segítségével azonosítják, hogy ki milyen mértékben magányos, majd pedig a vizsgahelyzet, mint hosszabban fennálló stresszhelyzet hatását nézik. Egyértelmű jelei vannak annak, hogy a magányosabb, kevesebb baráttal és családtaggal körülvett hallgatók immunrendszere gyengébb.

Gyakorlatilag élő kísérletként végezzük most mindezt a vírushelyzet és az általa indukált home office kapcsán, amely sokakat izolál, elzár az eddig megszokott társaságtól.

Nyilván nem érdemes azonban figyelmen kívül hagyni például azt a tényezőt sem, ki hol helyezkedik el az introvertált - extrovertált skálán, vagyis milyen mértékben van szüksége mások társaságára.Vagyis azt mondom ezzel, ne gondoljuk eleve elrendeltnek, ha egyedül vagyunk és hosszabb stressznek vagyunk kitéve, akkor biztosan lebetegszünk. Mert a stresszel való szembenézés, a megküzdési stílusunk (például hogy segítséget kérünk), további tényezők ebben az egyenletben.

Egy kliens valahogy így fogalmazott: "Ha otthon, a hátországomban, minden rendben van, akkor tudok adni a munkahelyemen. Tudok kreatív lenni. Szeretek szembenézni a kihívásokkal, de nekem ehhez kell, hogy otthon rend legyen."

Ami nekem azt mondja, ha rendbehozom a kapcsolataimat, a fizikai egészségemért is sokat tettem hosszú távon.

Személyiségstílus

hero.pngKülönbözünk abban, hogy miként reagálunk a kihívásokra: problémaként vagy lehetőségként látjuk ezeket? a kettő közötti tengelyen minek értékeljük? Különbözünk abban is, hogy mennyire akarjuk, hogy a kontroll mindig a mi kezünkben legyen, mindennapi cselekvéseink felett ellenőrzést tudunk-e és akarunk-e gyakorolni. Mindenféle foglalkozású embereket vizsgáltak, azaz többféle stresszhelyzetet és személysiégtípust is megnéztek: telefontársaságok dolgozóit, menedzsereket, katonákat, buszsofőröket, stb.

Az ún tűrőképes személyiségű emberek kevésbé valószínű, hogy megbetegednek hosszabb stresszhelyzet esetében. Megfordítva: a kevésbé tűrőképes emberek fogékonyabbak a betegségekre egy-egy stresszes eseményt követően.

Kimutatták azt is bizonyos kutatásokban, hogy a magukat tehetetlennek érző, megküzdési stílusukban tehetetlen rákbetegek prognózisa rosszabb, mint azoké, akiknek nem okozott nehézséget érzelmeik kifejezése.

Ami nekem azt mondja, hogy a stresszel való megküzdés tanulható, technikák elsajátíthatók, amellyel tehetünk egészségünkért.

Viselkedésváltozás

Amikor klinikai depresszióval diagnosztizált személyeket néztek, látható volt, hogy immunrendszerük az átlagosnál jóval rosszabbul működik. Egy "egyszerű" elutasítás is átmeneti gyengülést képes okozni az immunrendszerben. Sokszor az alvásidő csökken, minősége romlik, kevesebbet mozognak ezek a személyek, mely hatások magukban is gyengítik az immunrendszert, de összesített hatásuk még erősebb.

Érdemes megfordítani ebben a helyzetben ezt a folyamatot. Vagyis tudatosan mozogni, a különböző káros szenvedélyeket félretenni, helyettük más megküzdési stratégiát választani. Érdemes a depresszióval szembenézni, ezen az állapoton dolgozni. Hosszútávon ezek szintén erősíthetik az immunrendszert.

--------------------------------------------------------------

Amennyiben úgy érzed, a Téged érő stressz hosszabb távú, s szeretnél változtatni ezen a helyzeten, hogy egészségesebb legyél (lelkileg és testileg egyaránt), lépj velem kapcsolatba.
Hasonló tartalmakért pedig kövess itt a www.lelkedrajta.blog.hu oldalon és a FB-n.

Szólj hozzá

betegség stressz pszichológia megküzdés immunrendszer