2024. júl 08.

Egyensúly az életünkben

írta: Villám Orsi
Egyensúly az életünkben

time.pngTöbbnyire akkor elégedett vagyok magammal és az életemmel, ha mindenre van időm. Pontosítok, ha egyensúlyban van életem több területe és úgy van mindenre időm. Időről időre sikerül is elérni ezt az egyensúlyi állapotot. Megvannak az eszközeim, amit meg is osztok itt a blogban. De ugyanúgy megvannak az ezt megbolygató erők is, amelyek sokszor akadályoznak. Ezekről is írok itt, mert az egyensúly nem egy olyan dolog, amit elérünk és aztán mindig velünk van, hanem melós dolog fenntartani, illetve kevésbé izgalmas is számomra, mint az ezt megelőző stratégiaalkotás, tervezgetés.

Már az elején leszögezem, hogy szeretek dolgozni, így a munkával töltött óráim száma biztosan magas. Mindez számomra teljesen rendben volt egészen addig, míg ketten voltunk a férjemmel, mert egymásra is jutott idő. Onnantól kezdve viszont, hogy a gyerkőc mellől ismét csatasorba álltam, nyilván borult az addigi rendszerünk, s foglalkoznom kellett azzal, hogy miként legyen az új beosztásunk.

Az önismeret szerepe

Az egész időgazdálkodás, munka-magánélet egyensúly ott kezdődik, hogy képes vagyok megfogalmazni, számomra mi a fontos az életemben, mit szeretnék, minek legyen benne helye, vannak-e céljaim, amikért dolgozni szeretnék. Vagyis nem ott indítok, hogy hol van még mondjuk 1 órám, hogy ezen a cikken tudjak dolgozni, hanem ott, hogy miért fontos nekem egyáltalán, hogy írjak, mi a célom vele és prioritásban hol van. Emiatt van, hogy időnként nem kerül fel ide újabb cikk, mert akkor más célok vannak az életemben, amelyek más egyensúlyt kívánnak. 

Teljesen konkrét tervek kerülnek ilyenkor papírra. Év elején mindig készül egy lista az aktuális év terveiről, de ezt rövidebb időszakokra mindig szoktam részletezni. A SMART - célállítás technikáját kedvelem leginkább, melyről egy korábbi blogban írtam is bővebben. A tervezésnek legalább a fele azzal megy el, hogy a célomat igyekszem teljesen pontosan megfogalmazni. Ennek hála sikerült 2 év halogatás után idén lecserélnünk egy bútorunkat, s úgy osztottuk be a szabadságainkat, hogy minél több közös időnk legyen a családdal - jobb lett, mint az utóbbi 2-3 évünk. 

Priorizálom a feladatokat

time2.pngAmikor megvagyok a céljaim megfogalmazásával, számba veszem a feladataimat. Általában havi - heti - napi rendszerben gondolkozom. Azt nézem meg, hogy a feladataim a céljaim elérése szempontjából számomra mennyire fontosak, valamint azt is, hogy mennyire sürgetőek. Természetesen ezt mindig felül kell vizsgálni, mert ami az egyik héten nem sürgős, egy következő alkalommal a körmömre éghet.

Például gyerkőcünknek iskolatáskát kell venni, ez eléggé fontos, de egy cseppet sem érzem magam sürgetve. Ellenben az augusztusi közös szabadságunk megtervezése igencsak égető, mert a végén sehol nem lesz már szállásunk ;) Emiatt a heti tervembe az iskolatáska kinézése be sem kerül, ugyanakkor a nyaralás megtervezését szeretném a héten megcsinálni, vagyis ez fontos + sürgős feladat is egyben.

Megnézem, mely időben vagyok kellően hatékony (inkább esti ember vagyok), beírom a fix feladataimat (kliensekkel folytatott munka), s ezt követően osztom be, mikor mit csinálok. Első ránézésre lehet, hogy valakinek életidegen, hogy bekerül egy időtervezésbe, hogy minden hétköznap este 6-7 között közös játék a gyerkőccel vagy hétvégére baráti program. Ugyanakkor, amennyiben éppen ez a probléma, hogy lelkifurdalásunk van, mert a munka, háztartás mellett éppen az emberi kapcsolatainkra nem marad időnk, akkor valójában nem érdekel, hogy furcsa-e ez valakinek, számomra hasznos. 

Felmerülő plusz idő, hatékonytalanság érzése

Előfordul, hogy egy-egy kliens nem tud eljönni a tervezett alkalomra, s akkor ott állok, hogy nem a tervezett feladatommal tudok haladni. Ilyen az is, mikor várunk egy kollégára, hogy elvégezze a feladatát, de szabira ment vagy időben elcsúszott, s ott vagyunk, hogy szeretnénk hasznosan eltölteni az időt.

Bevallom, néha engem ilyenkor húz a közösségi média világa, hogy kicsit cseteljek, nézelődjek, híreket olvassak, stb. És mikor ezeknek engedek, rossz érzés, mert tengernyi egyéb feladat is vár. Ezzel kapcsolatban nekem az válik be, hogy egyrészt felteszem magamnak a kérdést, hogy miért akarok csak lógni a neten? Ha a fáradtság az oka, akkor lehet, hogy engedek ennek, de lehet, hogy sikerül értelmesebb olvasnivaló felé nyúlnom. Amennyiben viszont csak amiatt nyúlok a telefonomért, mert az könnyen elérhető, villan a lámpa a fejemben, mert van egy pompás listám ezekre a helyzetekre. Tele olyan tennivalókkal, amelyeket egyszer szeretnék megoldani, de nem tudnak bekerülni a naptárba. Valamiért fontos feladatok, de valójában sosem válnak sürgetővé: egy cikk elolvasása, egy program megtervezése, önfejlesztés. Este visszatekintve én sokkal jobb érzéssel zárom ilyenkor a napot.

Ez a lista örök, valami mindig rákerül, nem minidg jut időm arra, hogy az élet minden területén topon legyek: legyen szó influencerekről, aktuálpolitikáról vagy most használt rövidítések, szleng értéséről - amikor az ember tájékozatlannak érzi magát. Nagyon szeretem a Keep programot, mert ott ezt a kívánságlistát mindig könnyedén elérem.

Mumusaim

time3.pngAz én nagy mumusom, hogy sosem tudok akkor elindulni, amikor tervezem. Lehet szó a munkába indulásról, gyerkőccel oviba indulásról vagy a kliensórák zárásáról. Azt gondolom, a lehető legjobb technikám, hogy ezt felismertem, belátom, tudomásul veszem, és persze tervezek azzal, hogy ebben nem vagyok túl erős. Körülbelül 95%-ban működik.

A másik mumusom a túlvállalás volt. Ennek következménye volt a fáradás, kevesebb türelem, kevesebb együtt töltött idő a családdal, majd testi tünetek megjelenése. Szép kis pofon annak, aki amúgy tudja, mit és hogyan kellene csinálni. Így nagyobb fókuszt kezdtem el helyezni az egyensúlyra. Elsőként a pihenőidőket tervezem be, s maximalizálom, hogy mely típusú munkámból menyit vállalok. Megintcsak a céljaimhoz nyúlok: egyensúly, sok családdal töltött idő és utazás, kirándulás. Lelkifurdalást okozhat, hogy mennyi embernek nem tudok segíteni, de igyekszem mindenkinek valami olyan információt adni, amivel továbbléphet.

 

Amennyiben úgy látod, életedben felborult az egyensúly és szívesen megismernéd bővebben is a fenti módszereket, keress bizalommal.

 

 

Szólj hozzá

önismeret egyensúly priorizálás