2021. feb 09.

Az önbecsülés fejlesztése

írta: Villám Orsi
Az önbecsülés fejlesztése

Egy hasznos gyakorlat - kipróbálva

Az önbecsülés szerepét az érzelmi intelligencia (EQ) szempontjából szeretném most kiemelni. Ez az egyik legfontosabb alappillére, az EQ minden területét befolyásolja. Az önbecsülés arról szól, hogy mennyire fogadjuk el és értékeljük önmagunkat. Márpedig ez a jó egészség, a boldogság és a siker eléréséhez is nélkülözhetetlen. Szóval több szempontból is megéri fejleszteni, én mindenképpen erre a következtetésre jutottam. 

onbecsules2.jpgHa valóban magas az önbecsülésünk, akkor képesek vagyunk őszintén megérteni és elfogadni a többi embert akkor is, ha nagyon különböznek tőlünk. Másrészt a magas önbecsülés együtt jár azzal, hogy ismerjük erősségeinket, továbbá azokat a területeket is, ahol elkél némi fejlődés. Minderről pedig képesek vagyunk visszajelzést kérni és fogadni a környezetünktől. (Ok, vannak nagyon balfék módon megfogalmazott kritikák is, ezt nem tagadom.) Vagyis egy magas önbecsüléssel rendelkező személy (ezzel a teszttel gyorsan felmérheted, Te milyen vagy) nem védekezik a kritikával szemben, hanem megpróbál belőle tanulni.

Huh, azért ez jó kis feladat, valljuk be. Ezért aztán megosztok itt egy gyakorlatot, amit kipróbáltam és nekem tetszett. Ezt a gyakorlatot érdemes minden reggel elvégezni, s idővel olyan automatikussá válik, mint a fogmosás. Kb. 10 percet vesz igénybe, s segít pozitív gondolatokkal fevértezve nekiugrani a napnak. Lássunk is hozzá!

  1. Nyisd ki a szemed, nézz a tükörbe, és 1 egész percig (!!!) dicsérd magad feltételek nélkül (!!!). Olyan dolgokat dicsérj, amilyen vagy. Akár kezdheted így is a mondatot: azért szeretem magam, mert...
  2. Köszönd meg magadnak a dicséreteket! (Szép munka!)
  3. Ezután 1 percig csukd be a szemed, és idézz fel egy helyzetet, amikor kipihent, magabiztos és boldog voltál. Emlékezz vissza, miként viselkedtél ebben a helyzetben, idézd fel, mit gondoltál és éreztél akkor.
  4. Számolj vissza 10-től 1-ig.
  5. Tartasd továbbra is csukva a szemed! Idézd fel azt, amikor egy neked fontos személy megdicsért Téged. Mi történt ekkor, mit éreztél? Fókuszálj erre a kellemes, jó érzésre, és érezd, ahogy egyre nagyobbra és nagyobbra nő.
  6. Nyisd ki a szemed és nézz újra a tükörbe. Nézd meg magad, s mondd el, mit látsz.
  7. Most gondold át az előtted álló napot. Szánj arra 1 percet, hogy átgondold, hogy miként használod fel a tulajdonságaidat és a jó érzéseidet, hogy ma (is) sikeres légy. Élvezd már előre a napot, és nézd meg, milyen kihívásokkal és lehetőségekkel fogsz találkozni.
  8. Bíztatlak, hogy az 1. lépést ismételd meg lefekvés előtt is.

onbecsules1.jpgAzt gondolom magamról, hogy egészen erős önbecsüléssel rendelkezem, sokat dolgoztam ezen felnőtt életemben. Ugyanakkor saját magamat dicsérni kemény dió volt. Elismerni a jó tulajdonságokat, s ennyire a pozitív dolgokra koncentrálni nem könnyű elsőre. Azonban körülbelül a 3. alkalom során éreztem ebben egy áttörést, s bevallom, nagyon jól esett saját vállam megveregetése. 

Az érzelmi intelligencia fejlesztésében ez egy lépcsőt jelent, további technikákat szoktunk használni az önbecsülés fejlesztésére. Emellett mások tisztelete, valamint az empátia fejlesztése is szerepet kapnak. Amennyiben szívesen fejlesztenéd ebben magad, keress meg bátran. Hasonló tartalmakért pedig kövess itt a www.lelkedrajta..blog.hu oldalon és a FB-n.

Forrás: S. Neale, L. Spencer-Arnell, L. Wilson - Érzelmi intelligencia coaching

Szólj hozzá

teszt pszichológia önbecsülés önbecsülés fejlesztése