2021. jún 15.

Egy pozitív sztereotípiának is lehet negatív következménye?

írta: Villám Orsi
Egy pozitív sztereotípiának is lehet negatív következménye?

Amikor pszichológusként dolgozom, gyakran hallom azt, hogy amivel szembenéz a kliens, azt én biztosan jobban tudom, biztosan jobban ismerem, tudom a megoldást. Van olyan is, mikor körülírnak egy eseményt, helyzetet, s azt mondják, én biztosan tudom, hogy ezt szakszavakkal hogyan mondják. Ilyenkor felruháznak minden olyan pozitív tulajdonsággal, amit a pszichológusok csoportjáról gondolnak, tulajdonképpen pozitív sztereotípiáról beszélünk. Nehéz elképzelni, hogy ennek bármilyen negatív következménye is lehet, hiszen kinek ne esne jól, amikor okosnak, intelligensnek, a szakmáját értő személynek gondolják?!

Mi pontosan a sztereotípia? Mit tartalmaz?

A sztereotípia

psychologist.pngA sztereotípia egy társadalmi csoportról való kognitív reprezentáció vagy benyomás, amit az emberek úgy alakítanak ki, hogy összekötik a jellemző tulajdonságokat és érzelmeket a csoporttal. Mind pozitív, mind negatív jellemzőket tartalmazhat. Néhány sztereotípa pontosan rávilágít a csoportok között fennálló különbségekre, még ha eltúlzott formában is. Más sztereotípiák pedig teljesen pontatlanok.

A sztereotípia gyakran magában foglalja a fizikai megjelenést, a tipikus érdeklődési kört és célokat, a kedvelt tevékenységeket és elfoglaltságokat, stb. Általában mégis túlmutat azon, hogy a csoport tagjainak milyen a külseje vagy a jellegzetes tevékenysége. A sztereotípiák főként általánosítóak, s a csoport tulajdonságain túl személyiségjegyekben is hasonlónak vélik a csoport tagjait, mellyel jellegzetes érzéseket, érzelmeket váltanak ki. 

Megkülönböztethetünk etnikai, nemi, foglalkozásbeli, stb. szteretípiákat. Például:

  • Mit gondolunk egy zsidó vallású emberről, amikor csupán ennyit tudunk, hogy zsidó vallású?
  • Milyennek gondolunk egy tipikus busz sofőrt vagy egy egyetemi professzort?
  • Milyen egy tipikus pszichológus? (És máris a bevezetőben említett történetnél vagyunk.)

A csoportsztereotípiákban megjelenő személyiségvonások gyakran azokat az érzéseket tükrözik, amiket a csoport tagjai másokban kiváltanak.

A pszichológusról gondolt jellemzők

psychologist2.pngOlvastam egy kutatásról, összefoglalóról, amiben leírták a jó pszichológus jellemzőit: jól elemez, erős kommunikációs készséggel bír, jó megfigyelő, türelmes, képes az együttműködésre, kiváló problémamegoldó, becsületes és megbízható. (Bureau of Labor Statistics). És valóban, egy jó pszichológusnak rendelkeznie kell mindezekkel a tulajdonságokkal. Teljesen jogosan bízik abban a kliens, hogy a kiválasztott szakember mindezekben (is) jeleskedik.

Mi lehet akkor ebben egyáltalán negatív? Mégis mi a probléma azzal, hogy ehhez hasonló pozitív tulajdonságokkal vérteznek fel? Főleg, ha egyet is értek a legtöbbel, hogy rendelkeznünk kell vele?

  1. A sztereotípia azt implikálja, hogy a csoportban mindenki egyforma, holott szeretünk önmagunkról egyedi, személyes jellemzők terminusaiban gondolkodni. Így például, amikor azt hallom, hogy én biztosan tudom, egy jelenséget szakszóval hogyan mondanak, érzem magamon a nyomást, hogy egy jó pszichológusnak ezt tudnia kell. Akkor is tudnia kell, ha nincs is rá fogalom. Ilyen bolond csavarokra képes az emberi agy.
  2. Teljesíthetetlenül magas elvárások jöhetnek létre, például én biztosan tudom a kulcsot bármely probléma megoldására. Többször előfordult, hogy kérték tőlem, segítsek, mondjam meg, hogy mit tegyenek. Ez bennem megnyomja az "azonnal segíts"-gombot, és legszívesebben elmondanám, én hogyan oldanám meg a helyzetet. Holott ez mit sem segít (ezt is tanultam és a tapasztalat is igazolta). A pszichológus a legtöbb esetben nem tudja megmondani, mit tegyünk, de segít eltalálni a megoldásig.
  3. A sztereotípiák visszahathatnak: ez azt jelenti például, hogy mikor első alkalommal nem tudok felállítani egy kész problémamegoldási stratégiát, akkor elkönyvelnek hozzá nem értő kóklernek, amit elkezdhetek elhinni, ha nincs mögöttem szakmai szupervíziós támogatás.

Konklúzió

Természetesen ez a hatásmechanizmus nem lép mindenképpen életbe. De érdemes foglalkozni a pozitív sztereotípiával is, mert kutatásokban bizonyították negatív hatását:

  • Például az USÁ-ban elterjedt nézet, hogy az ázsiai diákok kivételesen intelligensek. Ha valaki például számológéppel és kidudorodó hátizsákkal sétál a campuson, könnyebben molesztálják a fehér diákok, az ázsiaiak pedig megvetik.
  • Sok ember azt gondolja, a zsidók gazdagabbak és befolyásosabbak, mint a nem zsidók, ezért társadalmi szerepüket csökkenteni kellene.
  • Mindez pedig előítélethez és diszkriminációhoz vezethet.

Hasonló tartalmakért kövess itt a www.lelkedrajta.blog.hu oldalon és a FB-n. Ha pedig segíthetlek saját utad megtalálásában, keress meg bizalommal.

Szólj hozzá

sztereotípia pszichológia pozitív sztereotípia