2021. júl 13.

Lelki és verbális bántalmazás

írta: Villám Orsi
Lelki és verbális bántalmazás

Mostanában a gyerkőccel többször is megnéztük az Aranyhaj és a nagy gubanc c. mesét, már közösen énekeljük. A mesében a banyán akad meg mindig a szemem, pontosabban a fülem. Nagyon hitelesen ábrázolja a verbálisan bántalmazó felet ez a karakter: nem hallgatja meg a másik véleményét, félbeszakítja, az önbecsülését csökkentő megjegyzéseket tesz (piszkos, nincs cipője, kinek kellene így?, igénytelen, stb.), fenyegető hangon beszél vele, kontrollálja, bezárja. A mesében Aranyhaj eléggé karakán és segítője is akad, így képes kilépni ebből a kötelékből. Viszont a való életben ez a fajta bántalmazás annyira aljasan meg tud bújni, hogy véleményem szerint érdemes beszélni róla.

abuse.pngA verbális bántalmazásról

A verbális bántalmazás során a bántalmazó fél a másik önbecsülését szavakkal rombolja le. Nem hallgatja meg a másikat, nem is kíváncsi rá, inkább hangosabban, erőteljesebben kommunikál, félbeszakítja, s kizárólag saját igazát hangoztatja. Sokszor alkalmaz olyan becsmérlő kifejezéseket, amelytől a bántalmazott fél kisebbnek, gyengébbnek, erőtlenebbnek érzi magát, a bántalmazó fél pedig ezáltal képes hatalmát megerősíteni és fenntartani. Párkapcsolatban, szülő-gyerek kapcsolatban és baráti kapcsolatokban is találkozhatunk sajnos ezzel a jelenséggel. Nekem különösen fájó, ha gyermekkel szemben jelenik ez meg, mert a gyerkőcök még kevésbé tudják azt, hogy ez így nem ok, hogy ez ellen fel kell lépni, magukat pedig pláne nagyon nehéz megvédeniük.

Következmények

Mivel külső szemlélőnek nehezebb észrevennie vagy beavatkoznia a verbális bántalmazásba, ezért elég hosszú ideig fenn tud állni, s képes sajnos maradandó sérüléseket okozni. Csökken a bántalmazottak önbecsülése, visszahúzódók lesznek, társas nyitottságuk is csökken, gyakoribbak az olyan káros szenvedélyek, mint a dohányzás, mértéktelen ivás. A szorongás és depresszió megjelenése sem ritka, sajnos. A tökéletességre törekvés, súlyos teljesítménykényszer is velejárója lehet mindennek.

Felsorolok néhány példát, hogy mi az, ami a verbális bántalmazás körébe tartozhat (sajnos még megannyi további típus is jelen van):

Elutasítás

Amikor a másik gondolatainak, élményeinek, érzelmeinek elutasítása, megkérdőjelezése a hétköznapok része. Nem a vitázásra gondolok, vélemények ütköztetésére, mikor egyenlőek a felek és meghallgatják egymást. Sokkal inkább arra, amikor az érzései miatt a bántalmazó lenézi a bántalmazott felet. Példa erre, mikor Aranyhaj a mesében elmondaná, mit szeretne születésnapjára, a banya viszont félbeszakítja és közli, hogy ő most fáradt és inkább énekeljen neki. Avagy a való életben ide tartozik, mikor lehülyézzük a másikat, mert a vírusról vagy az oltásról másként gondolkodik (legyen az bármely vélemény).

Leértékelés, becsmérlés

Ez az az eset, amikor a bántalmazó igyekszik a másik élményeit, érzelmeit megkérdőjelezni, az illetőt pedig gyerekesnek, túlérzékenynek beállítani, aki képes apróságokból ügyet csinálni. Kijelenti, hogy szerinte nem úgy vannak a dolgok, ahogy azt a másik látja. Például a mesében, amikor Aranyhaj érezni kezdi, hogy a sráccal éreznek valamit egymás iránt, a banya megkérdőjelezi ezt és azt mondja, hogy ezt nem gondolhatja komolyan, mégis ki tudná őt szeretni. A hétköznapokban pedig jó példa erre, amikor azt halljuk valakitől rendszeresen, hogy következetlenek vagyunk, túl gyorsan ítélkezünk, hülyeségeket gondolunk, szedjünk inkább gyógyszert, stb.

Vicceskedés

Ez a "kedvencem".. Itt gyakorlatilag szemtől szembe kinyilatkoztatja a bántalmazó a véleményét, majd hogy elvegye ennek élét, jelzi, hogy ugyan már, ő csak viccelt, miért nem vesszük a poént?! A mesében ez is megjelenik, amikor a banya és Aranyhaj állnak a tükör előtt, s a banya azt mondja, hogy lát a tükörben egy vonzó, fiatal nőt.. no meg Aranyhajat.. És utána jelzi, hogy csak vicceltem, te csacsi. A való életben elég gyakran találkozni ezzel a típussal: ide tartoznak például a szőkenős viccek; vagy amikor azt halljuk, hogy valakivel a fogszabályzója kapcsán vicceskednek; illetve az iróniát is érdemes ebbe a körbe venni, sőt, saját magunkon is jócskán alkalmazzuk a verbális bántalmazást, mikor például a súlyúnkon ironizálunk.

abuse2.pngFenyegetés, megfélemlítés

A teljesen nyíltan megjelenő verbális bántalmazás iskolapéldája a fenyegetés. Gyerekek sokszor hallják, hogy 'kihúzod a gyufát, de akkor jól elfenekellek'. Felnőttként pedig olyasmikkel találkozhatunk, hogy 'ha nem kussolsz, még jól pofon is váglak.'

Hibáztatás és vádaskodás - bűntudat keltése

A verbális bántalmazás esete, amikor a bántalmazó fél olyan dolog miatt hibáztat valakit, amire neki vajmi kevés ráhatása van. Ha valaki gyakran hallja azt, hogy 'látod, ez is miattad van' vagy 'hogyhogy nem gondoltál erre a tényezőre is? teljesen gyengeelméjű vagy'. Ezáltal a bntalmazott ok nélkül érez folyamatos bűntudatot, s igyekszik úgy cselekedni, hogy jóvá tegye a történteket. Például amikor Hamupipőkét a mostohatestvérei hibáztatják, hogy ő nem csinált valamit jól, azért nem nézett rájuk a herceg.

Sértegetés

Az előbbi bekezdésben, mikor a bántalmazó fél gyengeelmélyűnek mondja a másikat, jó példa erre. Ide tartozik az is, mikor lehülyéznek, leidiótáznak valakit. Valamint az is, mint egy korábbi példámban, amikor azt halljuk, 'te beteg vagy, szedjél gyógyszert'. Ezek eléggé nyíltan megfogalmazott sértések. Van azonban az a forma, amikor mindez bújtatottan, kevésbé nyilvánvalóan jelenik meg: 'Nem gondolod, hogy majd pont neked lesz igazad?!'

Tagadás, manipulálás

Amikor a bántalmazott realitását kérdőjelezzük meg, akkor beszélünk erről a típusról. Például: 'Én nem is ígértem meg, hogy jeles bizonyítványért elmegyünk fagyizni.' 'Én soha nem mondtam, hogy ezt megcsinálom. Ez megint a te képzeleted szüleménye.'

abuse3.pngÁllandó kontroll alatt tartás

Amikor a telefonunk, számítógépünk tartalmát folyamatosan ellenőrzik; beleszólnak, hogy kivel és mikor találkozhatunk, az péláds esete ennek. A sokat emlegetett mesében Aranyhajat például egy toronyban őrzi a banya, minden más szociális kapcsolattól elzárva. A való életben pedig "jó" példa erre, mikor egy férj megtiltja a feleségének, hogy egy baráti találkozón férfiak is ott legyenek vagy kikkel barátkozhat. Vagy amikor a feleség korlátozza, hogy munka után a férj bárhova is elmenjen a kollégákkal. Vagy jó példa erre, mikor az egyik fél a keresetéről nem rendelkezhet.

Mi segíthet?

Az első lépés, hogy képesek legyünk észrevenni, mi történik velünk. Gyerekeknél a külső személyek, intézmények szerepe hatványozott ilyenkor. Segíthet az asszertív kommunikáció. Segíthet az egyéni, csoportos, család- vagy párterápia, attól függően, hogy ki a bántalmazó és a bántalmazott. És van, amikor a kapcsolatból való kilépés és eltávolodás segíthet a legtöbbet. Amikor pénzügyileg függ a bántalmazott fél a bántalmazótól, akkor nehezítettnek érezheti lépések megtételét vagy a kilépést a kapcsolatból. Ilyenkor különböző szervezetek tudnak a segítségünkre lenni. A témában érdemes meghallgatni D. Tóth Kriszta és Orvos-Tóth Noémi podcastjét is: WMN Beszélnünk kell!! 2020.11.26. - A párkapcsolati erőszakról. Ennek végén az egyes szervezetekről is tudunk tájékozódni.

Hasonló tartalmakért kövess itt a www.lelkedrajta.blog.hu oldalon és a FB-n. Ha pedig segíthetlek valamiben, keress meg bizalommal.

Szólj hozzá

pszichológia lelki bántalmazás verbális abúzus