2021. dec 10.

Érzelmi hullámvasút COVID alatt

írta: Villám Orsi
Érzelmi hullámvasút COVID alatt

Sajnos a mi családunkat is elérte a napokban a COVID, így rengeteg fizikai tünetet mi is megtapasztaltunk abból, amit eddig szerencsésen csak hallomásból tudtunk. Kliensek sokat meséltek arról is, hogy milyen érzelmi megéléseik voltak közben. Minden érzés ismerős volt, amiről meséltek, de így egyben ennyi érzelmet tapasztalni nagyon furcsa dolog. Abszolút hullámvasúton érzem magam.

Az érzelmekről

emotion.jpgAz érzelmek kapcsán legtöbben azt az elméletet fogadjuk el, hogy léteznek bizonyos, biológiailag meghatározott  alap érzelmek. Ezekről tanúskodnak azok a kísérletek, melyeket csecsemőkkel végeznek. Képesek ők is azonosítani, valamint produkálni ezeket az érzelmeket. Ezeknek hála tudják a szülők beazonosítani a babák állapotát, s próbálnak megfelelően reagálni rá. A biológiai sajátosságok mellett kulturális különbségek is megjelennek a szocializció során, s érzelmek igen gazdag tárháza tárulhat elénk.

Érdekes megjegyezni, hogy habár több száz kifejezésünk létezik a különféle érzelmekre, ezeknek nagyon kis százalékát használjuk csak, mikor szeretnénk valakivel tudatni, milyen érzelmi állapotban vagyunk. Van, amikor pedig az is kérdéses, hogy akarjuk-e egyáltalán kifejezni az érzelmeinket. Én most arra vállalkozom, hogy megpróbálom bemutatni azt a rengeteg érzelmet, amelyek a napokban elárasztották COVID-gőzös fejemet és szívemet.

Megélt érzések

Bűntudat: az elsők között a bűntudat jelentkezett nálam. Vajon kit, kiket fertőzhettem meg? Jesszusom, a férjem és a gyerek is elkaphatja? A férjem sajnos el is kapta. Utána a bűntudat amiatt jelentkezett, hogy hány embernek kell azt mondanom, nem tudom tartani az ígéretem és nem találkozunk.

Felelősség: a családért, az egészségünkért, másokért, hogy ne fertőzzek tovább. Utána pedig a kliensekkel kapcsolatban jelentkezett, hogy karácsony előtt nem akartam senkit magára hagyni, hiszen az utolsó 2 dolgozós hétre offoltam a teljes családot.

Félelem és Bátorság: ez a két érzés folyamatosan váltakozott bennem. Picit féltem, hogy mi fog velünk történni. Közben tudtam, nagy bajunk nem lehet, megtettünk minden óvintézkedést, amit jelenleg ismerünk. Ezt váltotta fel a bátorság érzése, amikor ténylegesen elkezdtem hinni magamban, hogy át fogjuk vészelni ezt az egészet.

Meglepődés: amikor jeleztem azoknak a személyeknek, akikkel találkoztam, hogy sajnos COVID-os lettem, meglepődve tapasztaltam, hogy senki sem mutatott felém haragot, inkább őszinte törődést. Azon még inkább meglepődtem, hogy óvodástársak szüleitől is támogató szavakat kaptam. Nagyon kellemes meglepődés volt ez nekem.emotion2.jpg

Megkönnyebbülés: eleinte nagyon bizarr volt, hogy a 100%-os pörgésből olyan 20-30 %-ra csökkentem le. Online napi pár órát tudok dolgozni és ez nagyon más, mint ami ebben az évvégi hajrában jellemző volt az életünkre. Viszont lassan, de biztosan érkezett a megkönnyebbülés érzése. Ehhez csatlakozott az elengedés, amikor megbarátkoztam a gondolattal, hogy a hajrá nekünk most eddig tartott és egy csendesebb évvégével számolhatunk. Bevallom, egyre jobban élvezem a családdal töltött időt, s nincs bennem bűntudat vagy bármilyen hiány, hogy minden munkát elvégeztem-e.

Hála: a hálát a COVID alatt több ponton is éreztem, érzem. Egyrészt a családunktól kapott támogatásban. Másrészt a barátaink részéről, akik gyógyszerrel és élelmiszerrel is segítettek. Harmadrészt ovis ismerős részéről, aki így is elhozta nekünk a mikulás csomagot. És számomra különös érték volt, amikor kliensek oldaláról kaptam támogatást és őszinte kérdéseket, ki miben segíthet. Hálás vagyok, hogy ennyi jó ember él körülöttünk.

Zavartság: néha megjelent egy zavartság bennem, hogy nem felejtettem-e el valamit. Kicsit olyan a fejem estére, mintha több pohárkával megittam volna. Ha fókuszálok, megvan minden információ, de motoszkál bennem az érzés, hogy valami infó elmarad. Elkezdtem többet jegyzetelni és múlóban van ez az érzés most.

Öröm: hihetetlen öröm van bennünk a férjemmel, hogy enyhe tünetekkel megússzuk ezt az egészet.

Kíváncsi vagyok, kiben milyen érzelmek vannak/voltak jelen a COVID kapcsán. Ha van kedved megosztani, kommentelj.

Hasonló tartalmakért kövess itt a www.lelkedrajta.blog.hu oldalon és a FB-n. Ha pedig segíthetlek saját utad megtalálásában, keress meg bizalommal.

Szólj hozzá

pszichológia érzelmek COVID