2022. feb 11.

Házasság és tartós kapcsolat

írta: Villám Orsi
Házasság és tartós kapcsolat

Milyen kapcsolatokban vagyunk boldogok?

Így februárban, mikor a házasság hetét és a szerelmet is ünnepeljük, én is többet olvasok a témában, s merengek el azon, vajon mi lehet a jó házasság titka. Én szeretek arról beszélgetni másokkal (főként a férjemmel), hogy hogyan képzelem el az életet, mit szeretnék úgy csinálni, mint a szüleim, tanáraim, barátaim, s miben képzelek el valami mást. A kapcsolatunkról is jó ilyenkor beszélgetni, arról, hogy mitől tartjuk jónak, mit szeretünk a másikban és miben lenne jó változni.

Meghallgatás, őszinte kommunikáció

relationship.jpgAz egyik legnagyobb értéknek én azt látom, amikor a párok képesek hallgatni és meghallani egymást. Nyilván pszichológusként erre még inkább ki vagyok élezve, ezt nem is akarom tagadni. Bár minek is tenném, hiszen jó dolognak tartom, hogy kíváncsian odafordulunk a másikhoz és figyelünk egymásra. Nekem jól esik úgy hazamenni, hogy őszintén érdekli a páromat, hogy telt a napom.

Sok kutatást olvastam házasság témában, s az egyikben összegyűjtötték a házasságokat összetartó tényezőket. A legfontosabbak között volt a kommunikáció, odafigyelés, türelem és meghallgatás. Itt most házasságról írok, azonban a tartós párkapcsolatok mindegyikére ugyanez jellemző.

Önálló entitás

Tari Annamária egyik előadásában hallottam még diákként, hogy tartós kapcsolat nem tud létrejönni két félből, ahhoz két egész ember kell. Én ezt magamnak úgy fordítottam le, hogy fontos, hogy a páros mindkét tagja maradjon önálló ember: legyen saját érdeklődési köre, tudja, hogy mit akar az életben, legyenek céljai, önálló gondolatai. Ez számomra nem azt jelenti, hogy mást kellene gondolnom, mint a párom, vagy mindenképpen más hobbit kell találnom. Sokkal inkább azt jelenti, hogy legyek én magam egy kerek egész és ne a páromtól várjam el azt, hogy általa teljesedjek ki.

Problémamegoldás, konfliktusok kezelése

relationship3.pngAlig voltam 20 éves, mikor a szüleimtől először hallottam, hogy a kapcsolatokban vízválasztó tud lenni egy lakás felújítása. Na de ki az, aki képes összeveszni azon, hogy milyen színű legyen a fal?! - gondoltam én naivan. Az első felújításkor jöttem rá, hogy mit akartak mindezzel mondani a szüleim. Megannyi döntési helyzet előtt állunk ilyenkor, s rengeteg döntés során kerülhetünk egymással konfliktusba. Amennyiben

  • képesek vagyunk elmondani és asszertíven képviselni, hogy mit szeretnénk
  • hajlandók vagyunk meghallgatni a párunkat, hogy ő mit szeretne
  • lépéseket teszünk azért, hogy ha lehet, közelítsük az álláspontokat
  • ha pedig nem, akkor kompromisszumot kössünk,

sokkal gördülékenyebb lesz a felújítás - illetve minden más is a közös életünkben. Maga a konfliktuskezelés készsége minden más élethelyzetben is hozzájárul a kapcsolatok fennmaradásához és megerősödéséhez. Nekem több emlékem is fűződik ahhoz, amikor képesek voltunk egy konfliktust kezelni, s mintha szintet ugrott volna akkor a kapcsolatunk.

További fontos tényezők

Munkám során is tapasztalom, valamint kutatásokat olvasva is rengeteg további tényező fontossága emelkedik ki, mely hozzájárul a házasságok fenntartásához és ahhoz, hogy jól érezzük magunkat benne:

  • Humor és nevetés: ha nevetnek a vicceinken, az önbizalmat ad; valamint a nevetés oldja a stresszt
  • Hűség
  • Kedvesség: figyelem és odafordulás a másik felé; apró kedveskedések
  • Ápoltság, figyeljünk külső megjelenésünkre: Csányi Vilmos írta egyszer, hogy amikor már nem számít, hogy tetszünk-e a párunknak, akkor tulajdonképpen ki is vontuk magunkat a kapcsolatból.

Te mivel bővítenéd a fenti listát? Szerinted mi fontos még egy tartós, érzelmileg jó párkapcsolat ápolásához?

Hasonló tartalmakért kövess itt a www.lelkedrajta.blog.hu oldalon és a FB-n. Ha pedig segíthetlek saját utad megtalálásában, keress meg bizalommal.

Szólj hozzá

pszichológia házasság boldog kapcsolat