2020. nov 18.

A boldogság nyomában Seligmannal

írta: Villám Orsi
A boldogság nyomában Seligmannal

Karaktererősség és a boldogabb élet

Alapjában véve viszonylag kevés önsegítő könyvet olvasok, mert eddig mindig másban találtam meg a segítséget. Amikor azonban egy boldogság témában tartott workshopra készültem, kezembe vettem Seligman Flourish - élj boldogan! c. könyvét, s rengeteg jó dolgot találtam benne. Ami különösen tetszik ebben a könyvben, hogy tele van gyakorlattal, amit akár pszichológusként, akár magánemberként izgalmas alkalmazni.

front-view-woman-s-fist-with-ribbon.jpgEbben a cikkben a karaktererősségekről és egy ehhez kapcsolódó gyakorlatról szeretnék beszámolni, ami a boldogság elérését, megtartását támogatja, illetve a depresszió kezelésében is segít.

Mielőtt tovább olvasnál, kérlek, töltsd ki a tesztet, ami megmutatja erősségeidet. Most még a lehető leginkább objektív vagy (amilyen mértékben egy önkitöltős teszt objektív tud lenni), azért ezen a ponton kérlek erre. Utána pedig olvass tovább. Kétféle lehetőséged van a kitöltésre:

  1. Az angol nyelvű eredeti tesztért kattints ide. Ez Seligman saját weboldala, s regisztrációt követően (semmi extra adatot nem kérnek Tőled) teljesen ingyenesen tudod kitölteni a tesztet (VIA Survey of Character Strengths), mely 240 kérdésből áll. Az eredményeket online kapod meg, mintegy 1millió másik ember eredményeinek összehasonlításában. 
  2. A másik lehetőség, hogy az említett könyvben megjelent magyar nyelvű tesztet töltöd ki saját magadnak, melyért kattints ide. Ez egy egyszerűsített változat, amiben saját magadnak tudsz majd számolni.

Külön meggyőző erő a gyakorlat mellett, hogy Seligman - mint minden egyéb kísérletekor (pl áramütés is) - kipróbálta a gyakorlatot, kísérletezett is mintegy 577 emberrel, s depressziósok körében is hatékonyságáról győződött meg. No, akkor vágjunk is bele ebbe a gyakorlatba! 

A karaktererősségek gyakorlat lényege, ha tudjuk, mi a mi erősségünk, akkor új és minél gyakoribb alkalmazásokat találjunk ezen a területen. Onnan tudni, hogy valami az erősségünk, hogy 

  • 2866062.jpgazt érezzük, ezek vagyunk mi igazán
  • izgalom fog el minket, hogy csinálhatunk valamit ezen a területen
  • nagyon gyorsan tanulunk az adott területen, gyorsabban, mint általában
  • vágyunk arra, hogy minél több területen alkalmazzuk
  • azt érezzük, ezen a területen nincs előttünk akadály (Próbálj csak megakadályozni..)
  • megerősödünk és nem igazán jellemző a kimerülés
  • örömöt, élvezetet, sőt, eksztázist élhetünk meg az erősségünk gyakorlásakor.

Ez azért elég vonzó, nem?! Engem egyébként mindig a kísérleti rész szokott meggyőzni: ha valaki magán, diákjain, a családján és klienseinél is kipróbál valamit, könyvben számol be róla, kutatásokat közöl, előadásokat tart, a szakma elismeri, akkor ez számomra vonzóvá teszi a módszert, hogy kipróbáljam.

A gyakorlat lényege, hogy egy vagy több karaktererősségünket kiválasztjuk, és új módon gyakoroljuk a magánéletben, a munkában vagy a pihenésben. Az önmagunkon végzett "kísérlet" abból áll, hogy 1 hétig végezzük, s minden nap végén leírjuk a tapasztalatainkat. Az alábbi kérdések segíthetnek a megfogalmazásban:

  • Mit éreztél a tevékenység előtt, közben és utána?
  • Kihívást jelentett a tevékenység vagy inkább könnyű volt?
  • Gyorsan múlt az idő?
  • Belefeledkeztél?
  • Tervezed még ennek a tevékenységnek a végzését?

Tényleg érdemes leírni a tapasztalatokat.

Itt leírom a 24 karaktererősséget, melyek részletesebb ismertetőjét megtalálod akár az angol tesztben, akár a magyar nyelvű könyvből vett tesztben. Ha van kedved, kommentben írd meg a tapasztalataidat.

Bölcsesség és tudásszomj
1. A világra való nyitottság: a bizonytalan helyzetek jó tűrése és keresése; a kíváncsiság specifikus és globális is lehet.
2. Tudásszomj, tanulás szeretete
3. Ítélőképesség, kritikus gondolkodás, nyitottság: a dolgok végiggondolása és megvizsgálása minden szempontból, bizonyítékok alapján hozunk döntéseket
4. Találékonyság, eredetiség, praktikus intelligencia, hétköznapi bölcsesség, beleértve a hétköznapi kreativitást is
5. Társas, személyes és érzelmi intelligencia
6. Perspektíva: mások téged keresnek meg tapasztalatod, tanácsaid, bölcsességed miatt

Bátorság
7. Helytállás és merészség: nem hátrálsz meg a nehézség, kihívás vagy fájdalom elől
8. Kitartás, igyekezet, szorgalom (nem jelent megszállott törekvést elérhetetlen célok felé)
9. Integritás, hitelesség, őszinteség

Emberség és szeretet
10. Kedvesség és nagylelkűség
11. Szeretet adása és elfogadása

Igazságosság
12. Állampolgári öntudat, kötelességérzet, csapatmunka és lojalitás
13. Becsületesség és egyenlő bánásmód
14. Vezetői képesség

Mértékletesség
15. Önkontroll
16. Megfontoltság, óvatosság, körültekintés
17. Alázat és szerénység

Transzcendencia
18. A szépség és tökéletesség értékelése
19. Hálaérzet
20. Remény, optimizmus, jövőirányultság
21. Spiritualitás, értelmes cél, hit, vallásosság
22. Megbocsátás és könyörület
23. Játékosság és humor
24. Temperamentum, szenvedély, lelkesültség

Saját tapasztalat

  • A 8. erősség, a kitartás, igyekezet és szorgalom előkelő helyet foglal el nálam. Amikor belekezdtem a gyakorlatba, eldöntöttem, hogy ezzel is fogok foglalkozni, mert elégedettséggel tölt el, ha azt mondhatom valamiről, hogy "Na, ezt is befejeztem,a  végére jártam/jutottam!". Szeretek párhuzamosan több könyvet olvasni, de most 9 könyvbe kezdtem bele úgy, hogy tudtam, azokat szeretném is folytatni. Úgyhogy most megfogadtam, ezekkel haladok, a hónapban biztosan nem nyitok ki új könyvet. Van, aminek a végére is értem, s meglehetősen nagy büszkeséggel töltött el.
  • A másik a 15. Önkontroll. Seligman a könyvében pont ír erről egy példát, hogy járjon el az ebben erős ember konditerembe. Mi éppen nemrég szereztünk be egy elliptikus trénert, úgyhogy a teszt óta minden nap edzek, ami elégedettséggel tölt el. Emellett általában nézek valamilyen sorozatot vagy videót, vagy meghallgatok egy podcastot. Én-időnek is tökéletes. Próbára fel!

Forrás: M. Seligman. (2011). Flourish - élj boldogan! Akadémiai Kiadó, Budapest.

Kövess a Facebookon, hogy mindig értesülj a legfrissebb érdekességekről!

Szólj hozzá

boldogság pszichológia Seligman