2020. dec 09.

Mit csinál a pszichológus? Ki az a coach?

írta: Villám Orsi
Mit csinál a pszichológus? Ki az a coach?

19198727.jpgPszichológusként és coachként is dolgozom, s maga a probléma, a helyzet dönti el, hogy melyik műfaj eszközei mentén haladok. Amikor leülünk beszélgetni, akkor ezt mindig tisztázzuk, hogy mi történik majd a későbbiekben, mire számítson a kliens. Annak érdekében, hogy Te is lásd, mit értünk, értek az egyes fogalmak alatt, készítettem egy rövid összefoglalót. Ha pedig bármilyen kérdésed felmerül, bővebb információra lenne szükséged valamelyik területről, kérdezz bizalommal, vannak még bővebb anyagok.

Amiben hasonlóak

  • Mindegyik módszer alkalmas egyének és csoportok segítésére.
  • Ha jól választjuk meg a módszert, mindegyik segít és támogat.
  • Mindegyikben elsődleges a titoktartás, az etikus magatartás a szakember részéről.
  • Egyik sem baráti beszélgetés, mert mindig a kliens problémáival foglalkoznak, eszközöket alkalmaznak és valamiféle tervet, struktúrát követnek a beszélgetések.
  • Mindegyik műfaj kérdez (általában), a kliens válaszai érdeklik, s nem adnak konkrét megoldási tanácsokat, a kliens saját megoldásait keresik.

A három legalapvetőbb különbség

  • A pszichológus (többnyire) a múlt hatását nézi a jelenre; a coach a jelenre és a jövőre fókuszál.
  • A pszichológust a miértek foglalkoztatják. A coach a megoldásra fókuszál.
  • A pszichológiai tanácsadásban egy alkalom 50-60 perc hosszú. A coaching 60-90 perc közötti.
  • Mindegyik műfaj a kliens saját megoldásait keresi, azonban eltérnek eszközeikben. A coaching sokszor direktebb eszközöket használ, mint a pszichológiai tanácsadás, azonban vannak átfedések.

A pszichológiai tanácsadásról bővebben

392024-pcgve1-83.jpgA pszichológiai tanácsadás és a terápia középpontjában a kliens személyisége áll. Legtöbbször a múltban keresi a választ a lelki sérülések és a funkciózavar kialakulására, valamint arra, mindez hogyan hat a személy jelenlegi érzelmi életére, viselkedésére. A fókuszban a kliens múltbeli élményei és viselkedésmintái állnak. A kliens általában a pszichológusra támaszkodik. A cél a lelki sérülés, trauma okozta sebek gyógyítása, viselkedésváltozás, vagy a konfliktusok feloldása a személy kapcsolataiban. A terápia eredménye a kliens életminőségének javulása.

A változáshoz vezető lényeges kérdés a MIÉRT.

Hogy meddig dolgozunk együtt, azt nehéz előre megállapítani. A probléma feloldásáig, mely egyénenként különböző lehet.

A coachingról bővebben

oili640.jpgA coaching a jelenre és a jövőre koncentrál. Nem az a célja, hogy feltárja az ügyfél személyiségét, hanem az, hogy ösztönözze és támogassa az ügyfél személyes és szakmai fejlődését. A coach és kliense olyan stratégiát és akciótervet dolgoz ki közösen, amelynek segítségével az ügyfél maga éri el a kitűzött célokat. A figyelem középpontjában az ügyfél tanulása és fejlődése áll, amelyet az önként vállalt feladatok és határidők betartása, nyomonkövetése révén érhet el. A változás, fejlődés eredménye a kitűzött cél megvalósítása.

A változáshoz vezető lényeges kérdés a HOGYAN.

Általában rövidebb műfaj, mint a pszichológiai tanácsadás, mert sokkal konkrétabb helyzetekkel foglalkozik. Az első találkozások során igyekszem meghatározni, hogy körülbelül mennyi ideig tart a közös munka.

Mikor melyik műfaj tud segíteni

 

Pszichológus

Coach

Visszatérő elakadásoknál Önmagunk képviselete, érdekek érvényesítése
Motiváció elvesztésekor Időgazdálkodás
Folyamatos rossz hangulat esetében Döntési helyzeteket megelőzően
Örökölt családi minták esetében Problémamegoldáskor
Párkapcsolati problémák
előfordulásakor
Váltás előtt
Nevelési nehézségek során Konfliktusok kezelésében

 
Mindegyik esetben folytatható tovább a sor, ezek példák a szemléltetés kedvéért.

villam_orsolya.jpgAmennyiben további kérdéseid merülnek fel az egyes műfajok kapcsán, avagy érdekel, hogy a Te kérdésedben, elakadásodban mi lehet igazán hasznos, keress bizalommal, szívesen válaszolok bármely műfajjal kapcsolatban kérdéseidre.

 

Szólj hozzá

pszichológus pszichológia coach