2021. jan 04.

Játékszenvedély - Az egyik legveszélyesebb szenvedélybetegség

írta: Villám Orsi
Játékszenvedély - Az egyik legveszélyesebb szenvedélybetegség

6-7 éves lehetettem, amikor az egyik áruházban, nem messze a szüleim büféjétől, megengedték a szüliem, hogy egy 20 forintost bedobjak abba a plüsállathalászó gépbe, amibe mindig úgy betuszkolták az állatokat, hogy igazából jobban járunk, ha egyenesen megvesszük az állványról a nekünk tetsző nagyszemű, csillogó kis figurákat. De nem, olcsó nyereménnyel kecsegtetett a dolog, úgyhogy nagy valószínűséggel kihisztiztem, hogy "gépezhessek". Csodával határos módon sikerült kihúznom egy ritka ronda oroszlánt. Dagadtam a büszkeségtől. És úgy emlékszem, jöttek oda többen örömködni, és hogy próbáljam újra. Lehet, csak megszépültek az emlékek, de szerintem még egyszer sikerült. Addigra még többen adták a huszasokat, majd aztán a tizedik melléfogás után szétszéledt a "rajongótábor". Szerencsére nem lettem függő, de ez az emlék erősen beégett, s valahányszor elmegyek egy plüssöket tartalmazó gép mellett, felmerül, hogy megint dobjak bele. 

Alapvetően a játék célja a szórakozás, a felgyülemlett feszültség levezetése, gyerekként különböző minták begyakorlása. A szerencsejáték azonban, habár valamilyen formában játék, többnyire nem szórakozásból űzött tevékenység, hanem nagy nyeremény reményében teszünk kockára bizonyos összegeket. Számomra megdöbbentő volt olvasni, hogy a szenvedélybetegségek közül ez érinti az egyik legnagyobb arányban a lakosságot: hazánkban a felnőtteknek mintegy 1-3%-át, de gyakran már a serdülőket is (!!!), őket főleg a játékgépezés köti le. Sőt, egyes mérések szerint gyakoribbak tizenévesek között a szerencsejátékkal kapcsolatos problémák és a kóros játékszenvedély, mint a felnőtt lakosság körében. Talán mert gyerekfejjel még kevésbé tudunk különbséget tenni játék és játékszenvedély között. Ez a függőség jobban elterjedt a férfiak körében, mintegy ötször többen érintettek, mint nők. 

Érdekesség: Las Vegasban és vonzáskörében 2 millió a regisztrált szerencsejáték-szenvedélyesek száma.

Kóros játékszenvedélyről akkor beszélünk, amikor folyamatos ingerkereső, ingerhalmozó magatartás jelentkezik, a kockázatokat pedig folyamatosan tévesen ítéli meg a személy, főként alulértékeli azokat, s így egy lefelé tartó spirálba kerül. Folyamatosan hisznek abban, hogy a következő fordulóban már nyerniük kell, már eleget vesztettek, de a játékgépek nem így vannak beállítva. Hol találunk logikát egy félkarú rablóban? Igen, a pókert lehet sportszerűen is űzni, de valószínűleg kevesebben szerepelnek ezzel versenyszerűen a tévében, mint amennyien a kártyaasztaloknál ülnek és többségében vesztenek.

jatekszenvedely.jpg

Érdekes volt arról olvasnom, hogy léteznek különböző tesztek a szerencsejátékok addiktív potenciáljának mérésére, azaz arra, nagy valószínűséggel mennyire képes függőséget kialakítani a játék. Tíz dimenzió mentén nézik a függőség kialakulásának kockázatát egy eszközzel (ASTERIG), amelyről olvastam (több standadizált mérőeszköz is van). "Ezen mérőeszközök segítségével objektíven mérhető, hogy adott, új fejlesztésű termék jelent-e kockázatot a társadalom sebezhető csoportjai számára, és amennyiben igen, akkor milyen mértékben. Rávilágít a problémás területekre, ahol csökkenteni kell a lehetséges kockázatokat ahhoz, hogy a termék piaci bevezetése a társadalmi felelősségvállalás szempontjából elfogadható legyen." (Tessényi, W.Peren)

Ez igazán szerencsés, hogy mérni lehet ezt a kockázatot. De ki mondja meg, hogy egy lottó vagy egy kocsmai flipper már a veszélyes kategóriába tartozik-e? Ha rákeresünk a játékszenvedélyre a neten, az elsők között dob fel a kereső olyan híreket, hogy valaki négy ingatlan árát lottózta el hét év alatt, s emiatt felgyújtotta a lottózót. Vagy az ismert emberek között körülnézve is elég gyorsan bukkanhatunk olyan információra, hogy valaki napi négy órát töltött internetes tankos játékkal, mely majdnem váláshoz vezetett.

Az egy jól sejthető kimenetele a kóros játékszenvedélynek, hogy anyagilag borzalmas helyzetbe kerülnek ezek az emberek a folyamatos veszteségtől. Sokszor alkoholizmussal és drogfüggőséggel is együtt jár ez a betegség - részben, mert a szerhasználat segít a veszteség feldolgozásában; részben pedig a szerencsejátékkal próbálnak pénzt keríteni a szerekre. De még valami igazán fontos: "A játékszenvedély progresszív betegség, melynek előrehaladásával sokan befelé fordulóvá válnak, és leépítik baráti, ismerősi és családi kapcsolataikat. Legtöbbjük közönyt és nemtörődömséget mutat a mindennapi élet dolgaival kapcsolatban. Ha egy bizonyos időre abba is hagyja a játékos a szerencsejátékot, könnyen visszaeshet konfliktusok és stresszel teli életkörülmények között." (Bereczki)

Vagyis a játékfüggőségből kiszállni és "tisztának maradni" sem igazán lehet egyedül, miközben ezek az emberek leépítik szociális kapcsolataikat. Ördögi kör, nem?!

jatekszenvedely2.jpgA kóros játékszenvedély hátterében genetikai és biológiai tényezők is szerepet játszanak. Ha a családban van kóros játékszenvedélyben szenvedő közeli hozzátartozó, akkor valószínűbb a betegség kialakulása. Különböző kutatások mutattak rá, hogy a központi idegrendszerben tapasztalhatók eltérések. Nos, ez még inkább megnehezíti, hogy valaki egyedül tudjon megbirkózni a játékszenvedéllyel, s kiszállni a lefelétartó spirálból.

A kóros játékszenvedély nagyon sokban hasonlít az alkoholizmusra és a drogfüggőségre, így kezelésében is hasonló lépések lehetnek eredményesek:

  • pszichoterápia
  • gyógyszeres kezelés
  • önsegítő csoportok

Ezek a módok egymást támogatva tudnak igazán eredményesek lenni. Egy gyógyszeres kezeléssel például csak feltartóztatni lehet a betegséget, de végső megoldás nem érhető el kizárólag ezzel. Kérjetek segítséget, amikor még nem épült le minden szociális, támogató kapcsolatotok!

Kövessetek itt a www.lelkedrajta.blog.hu oldalon, ha szeretnétek hetente kétszer hasonló tartalmakat olvasni.

Források:

Szólj hozzá

függőség pszichológia kóros játékszenvedély szociális kapcsolatok