2021. feb 01.

Az ember, aki Bitcoinnal kereskedik

írta: Villám Orsi
Az ember, aki Bitcoinnal kereskedik

Mi kell hozzá?

Érdekesnek találom, hogy milyen típusú ember az, aki a pénzét kriptovalutába, a példa kedvéért Bitcoinba teszi. És miért? Mit vár el tőle? Mennyiben hasonlít ez az ember arra, aki tőzsdézik (korábbi cikk a témában)? Mi kell ahhoz, hogy az ember jól bírja a feszültséget, mely a pénze befektetésével jár? 

A kiszamolo.hu oldalon olvastam egy érdekes cikket a Bitcoinról, s a témánk szempontjából néhány gondolatot szeretnék itt kiemelni. Nem célom, hogy teljes mértékben bemutassam a Bitcoint és a kriptopénzeket, hanem pszichológiai szemszögből közelítek a témához.

Akkor hát a releváns tények:

  • btc.pngkriptovaluta olyan digitális eszköz, mely csereeszközként vagy manapság fizetőeszközként is funkcionál. A kriptovaluták virtuális valuták. A legtöbb kriptovaluta közös jellemzője a decentralizáció, azaz a központi felügyelet nélküli működés (hasonlóan az Internethez), melynek köszönhetően országhatárokon keresztüli fizetőeszközként lehet használni. A  Bitcoin a legelső és legismertebb kriptovaluta.
  • A Bitcoin egyetlen értékét az adja, hogy ki mennyit hajlandó adni érte. A Bitcoinnak csak azért van ára, mert az emberek pénzként akarnak rátekinteni, még ha a pénz funkciójára nem is alkalmas. Vagyis tulajdonképpen nincsen valós értéke, amihez viszonyítani lehetne.
  • A Bitcoin értékét sokszor a vásárlók szeszélye mozgatja, naponta akár 10-20%-ot is le-fel. 2017-ben kb 16-17.000$ volt 1BTC ára, manapság 30.000$ felett mozog.
  • Minden egyes igazi pénz mögött valódi érték van, az adott ország gazdasága, eszközei, kormánya, adórendszere adja ezt az értéket. Ilyet egyetlen kriptopénz sem tud soha felmutatni. Az igazi pénzek pont ezért tudnak pénzként funkcionálni: mert értékük is van, nem csak áruk. Ezért lehetnek értékörzők, ezért tudják elfogadni őket a kereskedelemben.
  • Még egy érdekesség a kiszámolós cikkből: "A teljes állomány 85%-a is a tulajdonosok kevesebb, mint 1%-ának kezében van. [...] Ők azok, akik úgy manipulálhatják az árakat, ahogy csak akarják. De persze nem akarják, hiszen miért is tennének ilyet? Az árak csak azért emelkednek, mert ez a jövő."

Mit mond nekem mindez pszichológusként? Mihez hasonlít ez a helyzet?

  • risk_taker.jpgEgyrészt eszembe jut a tőzsdézés, hogy kell hozzá egy kockázatválalló magatartás, hiszen rengeteg ebben a kiszámíthatatlan tényező, bármennyire is igyekszik tanulmányozni az ember, hogy mi és hogyan mozgatja az árakat.
  • Amiatt is szükséges hozzá egy kockázatvállaló magatartás, mert sokszor a megtakarítása kerül bele az embereknek a kriptopénzbe, s nem lehet tudni, többet vagy kevesebbet veszünk ki ebből a végén.
  • Kockázatvállalás kell azért is, mert nem áll mögötte senki, aki biztosítékot adna, ha elbukik a rendszer (szemben mondjuk az állampapírral vagy a banki lekötésekkel, ahol van garancia).
  • Kell hozzá egy jó adag türelem. Mert van, hogy óriási zuhanásba kezd a Bitcoin, s akkor eldöntheted, azonnal kiszállsz vagy megvárod, míg ismét ugyanannyit ér a kriptovalutád, mint a befektetésed kezdetén.
  • Hit abban, hogy pozitív változás lesz. Klasszikus értelemben ez nem optimizmus, hiszen ráhatásunk nincs a folyamatokra, így ezt inkább hitnek nevezem.
  • Figyelem, fókusz: folyamatos készenléti állapotban vannak a kisbefektetők, mert az a napi 10-20% ingadozás számukra óriási összegeket jelent. A nagybefektetőknél már kevésbé gondolom, hogy ugyanekkora készenléti állapotról beszélhetünk.
  • Megszállottság: ebből a szempontból a játékszenvedély jutott eszembe. Amikor az ember veszít, de újabb és újabb összegeket öl a játékba, mert a világot igazságos helynek látja, ahol legközelebb már biztosan nyernie kell.
  • Jó adag kíváncsiság, újdonságkeresés is kell, véleményem szerint, hogy kriptovalutába tegye valaki a pénzét. Kíváncsiság, hogy új lehetőségeket keressünk, ami nem mindennapi, nem hétköznapi, a szomszédoktól és barátoktól különbözhetünk ebben.

Azt gondolom, ha valaki azért kezd bele a kriptovalutával való kereskedelembe, hogy gyorsan meggazdagodjon, de közben:

  • nem bírja a kiszámíthatatlanságot
  • inkább kerüli a kockázatokat
  • türelmetlen
  • biztonságosabb befektetéseket szeretne
  • nem akarja folyamatosan figyelni az árfolyam ingadozását

akkor borzalmas nagy feszültséget és csalódottságot fog megélni például a Bitcoinnal való kereskedéssel. Kis összeg befektetésével lehet ez csupán játék, mint mikor évente néhány alkalommal veszünk egy kaparós sorsjegyet, mert olyan jó kapargatni, de nem várjuk el, hogy nagyot szakítsunk. Nagy összegeknél viszont elengedhetetlenek a fenti tulajdonságok, hogy ne csalódjunk túl sokat, túl nagyot, ha úgy alakul.

Felhasznált források:

Szólj hozzá

pénz pszichológia tőzsde türelem megszállottság kockázatvállalás bitcoin kiszámíthatatlanság