2021. máj 21.

Forbes - Legyél jobb!

írta: Villám Orsi
Forbes - Legyél jobb!

forbes.pngA májusi Forbes magazinnak van egy igazán izgalmas része, a "Legyél jobb!" Egyrészt a cikkek, interjúk is nagyon izgalmasak pszcihológia témában, másrészt jobbnál jobb könyveket ajánlanak. Ezekből szemezgettem a mai ajánlóba.

Az első cikk az erdőfürdőről szól. Magamat egy nyitott szellemiségű embernek tartom, aki kíváncsi minden újra, de ez a fogalom elsőre mégis hihetetlenül távol állt tőlem. Aztán, ahogy olvastam erről, hogy az erdőfürdőben a testi és mentális jóllét együttesen jut szerephez, ébredt bennem a kíváncsiság. Egyfajta éber meditáció, légzőgyakorlatok és természetjárás egyvelege. Érdekes cikk ez egy nálunk új technikáról.

F. Várkonyi Zsuzsával készült egy nagyon érdekes interjú az életéről. Hogyan jutott ő be pszichológia szakra? Mi az, amit behozott Magyarországra? Pszichológusként mit keresett először cégeknél és mi az ő szerepe a coaching piacon, a tréningek világában? Milyen szakmai izgalmakat említ a rendszerváltás idejéből? És ebben a cikkben találkozhatunk egy szakmai zseni publikációival is, köztük a Férfiidők lányregénye c. könyvvel is. Már ajánlották nekem a könyvet és szemezek is vele egy ideje, s most a cikk hatására különösen azt érzem, hamarosan elolvasom.

Kimerülés, kiégés, stressz és újrakezdés témában készült egy interjú Csatlós Csillával. Ha motivációt akartok meríteni, hogy hogyan érdemes "jól csinálni az életet", hogyan ne égjünk ki és csináljunk olyat, ami feltölt, energetizál és közben ez a munkánk, akkor ezt a cikket megintcsak érdemes elolvasni.

És volt még egy cikk, ami nagyon megragadta a figyelmemet. Egy generációkutató mesél arról, hogy a pandémia tulajdonképpen egy új generáció, a Q vagy K (angolul vagy magyarul a karantén kezdőbetűje) generáció, létrejöttéhez vezetett. S megnézi, hogy a most születettekre, a bölcsis-ovis korosztályra, a kisiskolásokra és a kamaszokra tulajdonképpen milyen hatással is van ez a fajta huzamos izoláció. Nagyon érdekes felvetések: például egy koronabébi többet találkozik az apukájával, egy bébinek természetes a maszk, egy bölcsis-ovis miért nem tudja hova tenni, ha anya és apa otthon van, akkor miért nem vele játszanak, miként változik a gyerekeknél a képernyőidő, stb. Izgalmas témakörök egytől egyig.

Ajánlom ezt a mellékletet mindenkinek, a magazin többi részét pedig a zöld gondolkodás, gazdasági témákra nyitott olvasóknak.

Hasonló tartalmakért kövess itt a www.lelkedrajta.blog.hu oldalon és a FB-n. Ha pedig segíthetlek valamiben, keress meg bizalommal.

Szólj hozzá

könyv forbes legyél jobb