Lelkedrajta

Pszichológia minden mennyiségben

2021. jún 15.

Egy pozitív sztereotípiának is lehet negatív következménye?

írta: Villám Orsi
Egy pozitív sztereotípiának is lehet negatív következménye?

Amikor pszichológusként dolgozom, gyakran hallom azt, hogy amivel szembenéz a kliens, azt én biztosan jobban tudom, biztosan jobban ismerem, tudom a megoldást. Van olyan is, mikor körülírnak egy eseményt, helyzetet, s azt mondják, én biztosan tudom, hogy ezt szakszavakkal hogyan mondják. Ilyenkor felruháznak minden olyan pozitív tulajdonsággal, amit a pszichológusok csoportjáról gondolnak, tulajdonképpen pozitív sztereotípiáról beszélünk. Nehéz elképzelni, hogy ennek bármilyen negatív következménye is lehet, hiszen kinek ne esne jól, amikor okosnak, intelligensnek, a szakmáját értő személynek gondolják?!

Mi pontosan a sztereotípia? Mit tartalmaz?

A sztereotípia

psychologist.pngA sztereotípia egy társadalmi csoportról való kognitív reprezentáció ...

Tovább Szólj hozzá

sztereotípia pszichológia pozitív sztereotípia

2021. jún 11.

Könyvajánló: John Marrs - The one

írta: Villám Orsi
Könyvajánló: John Marrs - The one

A tökéletes pár

The One - A tökéletes pár (John Marrs)Jó tíz évvel a sztori előtt egy cég bejelentette, hogy megtalálta azt a gént, ami a lelki társakat párosítja. Létrehoznak egy alkalmazást, ami egy egyszerű vérvétellel biztosítja, hogy megtaláljuk életünk DNS-párját. Megspórolható a hagyományos randizás, egymás megismerése, a "felesleges" csalódások, a klasszikus ismerkedés. Hamar kiderül azonban, hogy kíváncsiságból azok is elvégeztetik a tesztet, akik valójában boldog párkapcsolatban élnek. Vajon kinél vezet ez a párkapcsolatok felbomlásához? És mi a helyzet akkor, ha a DNS-párunk azonos nemű, más vallású, a világ másik végén él? És mi a helyzet akkor, ha a rendszer téved? Elképzelhető ez egyáltalán?

Számomra szólt ez a könyv egy érdekes tudományos lehetőségről. ...

Tovább Szólj hozzá

könyvajánló the one

2021. jún 08.

Kitartok a döntéseim mellett

írta: Villám Orsi
Kitartok a döntéseim mellett

Még ha meg is változtak a feltételek

alacsony_labda.pngPallak és munkatársai egy kísérletben az energiatakarékosságot szerették volna ösztönözni. Amikor egyszerűen megkérték arra az embereket, hogy a környezet érdekében csökkentsék a földgázfogyasztást, annak nem sok eredménye volt. Ellenben, amikor azt ígérték, hogy azok a családok, akik gázt takarítanak meg, név szerint bekerülnek az újságba (a '80-as években járunk), mint energiatakarékos, a  köz érdekeit szem előtt tartó polgárok, a dolog elkezdett működni.

Ezt követően a kutatók aztán visszavonták ezt az ösztönzést (alacsonylabda-módszer), azt mondták, nem tudják leközölni a későbbiekben a neveket. Kíváncsiak voltak, hogy az emberek fenntartják-e elköteleződéseiket. Úgy találták a kutatók, hogy a következő 3 ...

Tovább Szólj hozzá

pszichológia kognitív disszonancia kognitív megerősítés társas szerződés betartása

2021. jún 01.

Amikor a tapasztalat ostobává tesz

írta: Villám Orsi
Amikor a tapasztalat ostobává tesz

Asszociációs torzítás

A férjem mostanában a házban több helyen villanyt szerel. Kialakít új kapcsolókat, beköt több fázist, meg mindenféle olyan dolgot, amihez ő ért, én pedig a végterméket értem csak: pl. nem vágja le az áramot, amikor 4 főzőlapot egyszerre használok. Namármost, ez a művelet azzal jár, hogy lekapcsolja a házban az áramot, hogy az senkit se vágjon meg - teljesen érthető. Éppen a gép előtt ültem, készítettem egy postot, s hallom a kattanást, hogy lekapcsolta az áramot. Természetesen, ha nincs áram a házban, internetem sincsen. Végigfutott a fejemen, hogy elszáll az egész postom, mert az olyan. Így aztán egy nem túl nőies és barátságos morgás és mondat hagyta el a számot, a kedves férjemnek szegezve. Rám nézett, s jelezte, hogy csekkoljam ...

Tovább Szólj hozzá

pszichológia pavlov asszociciós torzítás

2021. máj 24.

Munkafolyamatokból az igazi hivatás megtalálása felé

írta: Villám Orsi
Munkafolyamatokból az igazi hivatás megtalálása felé

Saját történetem, hogy miként lettem az, aki ma vagyok

Dolgozunk most egy klienssel, aki keresi, hogy mi az ő hivatása, merre váltson. És az ő története kapcsán eszembe jutott, hogyan is tértem vissza a pszichológiához, egyáltalán miért, mi is volt nekem ezzel a tervem. Egyetemistaként először hihetetlenül elhivatott voltam, láttam magam a kliensekkel és bizsergető érzés volt. Aztán amikor egészségpszichológián tanultunk a függőségekről, depresszióról, mániáról, stb, éreztem, hogy minden probléma úrrá lesz rajtam és most azt mondom, minden valószínűség szerint féltem és berezeltem akkor. A szervezetpszichológia viszont hihetetlenül letisztult és logikus nekem, abban annyira jól éreztem magam az elejétől fogva, elragadott a benne lévő fejlődési szemlélet. Mikor azonban várandós ...

Tovább Szólj hozzá

álmok vágyak pszichológia hivatás erősségek

2021. máj 21.

Forbes - Legyél jobb!

írta: Villám Orsi
Forbes - Legyél jobb!

forbes.pngA májusi Forbes magazinnak van egy igazán izgalmas része, a "Legyél jobb!" Egyrészt a cikkek, interjúk is nagyon izgalmasak pszcihológia témában, másrészt jobbnál jobb könyveket ajánlanak. Ezekből szemezgettem a mai ajánlóba.

Az első cikk az erdőfürdő ről szól. Magamat egy nyitott szellemiségű embernek tartom, aki kíváncsi minden újra, de ez a fogalom elsőre mégis hihetetlenül távol állt tőlem. Aztán, ahogy olvastam erről, hogy az erdőfürdőben a testi és mentális jóllét együttesen jut szerephez, ébredt bennem a kíváncsiság. Egyfajta éber meditáció, légzőgyakorlatok és természetjárás egyvelege. Érdekes cikk ez egy nálunk új technikáról.

F. Várkonyi Zsuzsá val készült egy nagyon érdekes interjú az életéről. Hogyan ...

Tovább Szólj hozzá

könyv forbes legyél jobb

2021. máj 13.

Nem vagyunk már gyerekek

írta: Villám Orsi
Nem vagyunk már gyerekek

Emma Straub könyve

emma_starub.pngA könyv olvasása közben visszarepültem abba az időbe, amikor este leültem megnézni egy Jóbarátok epizódot. Valahogy nekem ezt az élményt hozta elő ez a könyv. Vagyis azt, hogy habár semmi extra nem történik, "csak az élet maga", az éppen elég érdekes. Adott egy család, akinek az életéből néhány hónapnyi időszakot kivág Emma Straub és erről mesél. Lelki törtnénésekben gazdag időszakot választott, szerencsére.

Három generációban olvashattam arról, kivel mi történik: a nagymamával, az ő három gyerekével, valamint a legfiatalabb férfi testvér lányával. Imádtam a szereplőket , egytől egyig.

  • Astridot, a nagymamát, azért, mert közel 70 évesen végre őszinte tudott lenni saját magával és ezáltal másokkal is. És rá akar ...
Tovább Szólj hozzá

könyvajánló Emma Starub

2021. máj 11.

Minek ez a nagy hűhó az ÉNIDŐ körül?

írta: Villám Orsi
Minek ez a nagy hűhó az ÉNIDŐ körül?

Vasárnap nagyon elégedetten ültem a napsütésben és olvastam egy könyvet, amiről  a következő blogban fogok is írni ajánlót. Sütött a nap, csicseregtek a madarak, jófajta vidéki csend volt. Anyukám kertészkedett, a fiúk szereltek valamit, gyerkőc aludt, csak az enyém volt a terep. Énidő volt ez nekem a javából. És ezalatt a délután alatt többet pihentem szerintem, mint éjszaka.

me-time.pngEgyéni és párkapcsolati munkában is nagyon gyakran előfordul, hogy a szülők nem adnak időt saját maguknak. Nem mindig a másik fél nem ad erre lehetőséget, szeretjük mi is kizsigerelni saját magunkat. Az egyik helyi anyacsoportban is éppen megosztottak egy hasonló cikket, s a kommentelők között volt olyan, aki ennek kapcsán felbátorodott, hogy ideje időt ...

Tovább Szólj hozzá

pszichológia énidő befelé fordulás

2021. máj 07.

Munk Veronika - Kéjutca

írta: Villám Orsi
Munk Veronika - Kéjutca

kejutca.pngMindig is érdekelt, hogy mi motiválja és sarkallja az embereket bizonyos tettekre, illetve mi hajt minket bizonyos foglalkozások felé. Különösen érdekelt, hogy vannak ezzel a prostituáltak, miért űzik ezt a szakmát. Tényleg kényszer mindegyiküknek? A túlélésre és a pénzgyűjtésre megy az egész? Korábban olvastam egy igaz alapokon nyugvó, részben kitalációs történetet egy magyar luxus prostituáltról, s akkor is fogalkoztatott ez a kérdés.

Munk Veronika neve nekem egy ideje  jelent egy bizonyos szakmai színvonalat. Így mikor megláttam, hogy egy engem régóta érdeklő témában írt egy könyvet, akkor felkerült ez az olvasólistámra.

A Kéjutcát riportok, interjúk és személyes megfigyelés alapján írta. Utazott együtt a ...

Tovább Szólj hozzá

prostitúció motiváció könyvajánló

2021. ápr 30.

Levendulaszoba - Nina George könyve

írta: Villám Orsi
Levendulaszoba - Nina George könyve

levendulaszoba.jpgNéhány évvel korábban karácsony előtt olvastam ezt a könyvet, s azóta is nagyon kedves a szívemnek. A borítón azt olvashatjuk, hogy a szerelemről és az újrakezdésről szól, én azonban egy másik szempontot is szeretnék itt hansúlyozni, ami engem különösen megfogott.

A kavargó emberi érzelmek, ennek a hétköznapi, ám ettől cseppet sem egyszerű és könnyű megélése felkavart. Perdu, a főhős, képes arra, hogy mindenki lelki bajára megtalálja azt a könyvet, amely segíteni fogja őt saját megoldása megtalálásában, mintegy varázsütésre. Ezt a gondolatot azért szerettem meg, mert mindannyian, akik pszichológushoz, coachhoz megyünk, szeretnénk, hogy varázsütésre megoldódjon a problémánk és tanácsot, iránymutatást kapjunk. Még ha a ...

Tovább Szólj hozzá

könyvajánló Nina George Levendulaszoba

süti beállítások módosítása